Вести

Мали: Ђилас не зна ништа друго осим да лаже

Министар финансија у Влади Републике Србије и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали реаговао је на најновије нетачне информације и произвољне рачунице лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа.

„Драган Ђилас по ко зна који пут показује да не зна ништа друго да ради, осим да лаже. Он још увек није схватио да је његово извртање истине одавно прочитано и да бесмислено кити своје сумануте изјаве. Очигледно је да не барата добро економијом, осим када је у питању његов џеп. Грађани треба да знају да Србија нити је дужна 50,4 милијарди евра, нити у наредном периоду може да повуче кредите укупне вредности од 50 милијарди евра“, рекао је Мали.

Мали је додао да грађани треба да знају и да дуг према Кини није 11 милијарди, већ 1,1 милијарду евра.

„Те кредите повлачимо по динамици изведених радова за које су кредити намењени, што значи да тек када се нешто уради и заврши, кредит може да се повуче и измирују се обавезе. Такође, важно је да се зна да нико не плаћа, нити ће плаћати наше обавезе, тако ни Европска комисија не ради за џабе у Србији“, објаснио је Мали и додао да је дошло крајње време да Ђилас престане да обмањује јавност да је у Европи све џабе, односно својом лошом, али и малициозном математиком.

Мали истиче да једино може да се сети дугова које је лидер ССП оставио док је владао престоницом.

„То његово произвољно изношење наводног дуга не води ничему. Уместо коментарисања Ђиласове фатаморгане, ми једино можемо да се присетимо његових, реалних дугова које је оставио за собом – дуга од 1,2 милијарде евра, 14 милијарди динара доспелих а неизмирених обавеза, а било је ту и фантастично невероватних примера узимања новца на пројектима који никоме и ничему нису служили, попут изградње реплике Теразија или Пазл града“, рекао је Мали.

Мали је констатовао да из Ђиласовог покушаја да објасни како је Србија презадужена, може само да се прочита колико је љубоморан на огроман успех, који усред пандемије вируса корона ова влада остварује.

„Чињенице говоре да наша економија одлично стоји, на шта сам поносан. ММФ прогнозира да ћемо имати најмањи пад у Европи, а ми очекујемо да ће стопа раста бити око нуле. Такође, једини смо у овом делу света који ће од 1. јануара подии плате у јавном сектору, пензије и минималну зараду. Истовремено, јавни дуг је стабилан, нема потреса ни када је у питању инфлација, нити када је у питању курс динара“, рекао је Мали и додао да се очекује да просечна плата у априлу следеће године буде око 540 евра.

Мали је истакао да је поносан и на чињеницу да наше одличне резултате препознају озбиљне међународне финансијске институције.

„Али, добро. Навикли смо да Ђилас минимизује и мишљења светских економских стручњака, највероватније у покушају да се поново дограби фотеље. Када је он у питању, иако би њему та фотеља била удобна, жуљала би грађане Србије“, рекао је Мали и закључио да грађани могу да одахну, јер лаж и Ђиласове визије економије, на срећу, ипак неће проћи.

 

 

 

Извор: Танјуг