Вести

Мали: Још 10 дана пријаве за субвенције за фискалну касу

Министар финансија Синиша Мали позвао је обвезнике еФискализације да се у наредних 10 дана пријаве за субвенције за увођење нових фискалних каса, с обзиром да рок за пријаву истиче 31. јануара, а оне који су их набавили да не чекају с њиховим инсталирањем.

Мали, који је присуствовао представљању нових фискалних уређаја који су доступни на тржишту за прелазак на нови модел еФискализације, рекао је да је имао конструктиван састанак са произвођачима фискалних уређаја и софтвера за њих.

"Изузетно сам задовољан чиме су наша памет и индустрија изашли, имамо 109 софтверских и хардверских решења", рекао је Мали.

Такође, Мали је позвао обвезнике да се пријаве што пре, јер је свега 10 дана остало до истека рока за државне субвенције од 100 евра за фискалну касу и 100 евра за свако продајно место.

"Сада има 104.000 пријављених обвезника, исплаћено је 84.000 субвенција. Још 10 дана је остало до истека рока за пријављивање за ту врсту помоћи, нећемо га продужавати", истакао је Мали.

Мали је подсетио, такође, да је крај априла крајњи рок за увођење новог система фискализације и обратио се и онима који су већ набавили нове уређаје.

"Велики број  је купио нове уређаје, а нису их прикључили чекајући неки крајњи рок. Молим вас да то урадите што пре, јер је проблем што ови људи неће имати довољно екипа на терену у априлу да све повежу и да све системе ставе у функцију пре истека рока", упозорио је Мали.

Мали је подсетио да су користи од фискализације велике, зато што нова технолошка решења омогућавају ефикаснију борбу против сиве економије и нелојалне конкуренције.

"Апсолутно важан систем, једна нова слика модерне, успешне Србије", нагласио је Мали.

Мали је подсетио да ће до краја године бити уведен и нови систем електронских фактура и оценио да ће он, уз еФискализацију, потпуно променити начин рада платног система у Србији.

Мали је захвалио директорки Пореске управе Драгани Марковић и њеним сарадницима који су у сарадњи с произвођачима фискалних уређаја и софтвера за њих изнели пројекат ефискализације.

Мали је рекао да је на састанку с произвођачима фискалних уређаја добио велики број савета како да Министарство едукује грађане.

"На новом рачуну имате QР код који када скенирате мобилним телефоном одмах добијете информацију да ли је рачун валидан или није. Тиме се заједно боримо против сиве економије, односно откривамо у истом тренутку да ли рачун ваља, односно да ли је неко у сивој зони или плаћа порезе и ради по закону", нагласио је Мали.

Мали је најавио да ће до краја ове године Министарство организовати наградну игру за грађане у дигиталном формату, са новим фискалним рачунима који имају QР код.

"Ово је систем који нам даје могућност да идемо у корак с временом, а можда и испред времена, јер колико сам чуо, наш систем је бољи, функционалнији и садржајнији од оних који су претходних година примењени у Хрватској и Црној Гори", оценио је Мали.

Мали је додао да ће наредних недеља Министарство наставити с промовисањем новог система фискализације, као и продајних објеката који су постали његов део.

 

Биће организована нова наградна игра са фискалним рачунима

Мали је најавио нову наградну игру са фискалним рачунима за потрошаче која ће бити организована овог пута на нов начин.

"Оно са чиме ћемо сигурно ићи је наградна игра до краја године у дигиталном формату, како бисмо опет промовисали фискалне рачуне, али не више ове папирне, него када их скенирате QR кодом, да на другачији начин се бавимо прометом и рачунима", рекао је Мали.

Мали је додао да је нови систем фискализације шанса да се сви едукују и да се фискални обвезници и купци заједно боре против сиве економије и нелојалне конкуренције као и да се додатно развије свест о значају фискализације.

 

 

Извор: Танјуг