Вести

Мали: Мере показују снагу државе и оптимизам

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће пакет економских мера за помоћ привреди због епидемије корона вируса бити 50 одсто буџета државе Србије, а да мере показују снагу државе и оптимизам за излазак из кризе.

Мере, рекао је Мали, имају два циља - очување радних места и подршка малим и средњим предузећима.

Наводи да ће накнаду за минималац добити 900.000 предузетника - кројачи, физери, таксисти.

"Ми ћемо, ако немате приходе, исплатити три минималне зараде почевши од 1. маја, то је око 90.000 динара помоћи за сваког од њих. Сва предузећа која желе да буду део програма не смеју да отпусте више од 10 одсто запослених које су имали 15. марта", истиче министар финансија.

Према његовим речима, један од највећих захтева предузетника је био да их држава ослободи плаћања пореза и доприноса.

"Не морате сада да плаћате порезе и доприносе, држава ће да плати. Ако немате за нешто, држава ће да плати минималац", истиче Мали.

Објашњава да ће држава новац уплатити на нови, наменски рачун предузећа, али директно радницима.

"Неплаћање пореза и доприноса је 161 милијарда динара је мање новца у буџету. Ми ћемо то морати да надоместимо, али цео пакет је и направљен да највећи терет кризе преузме држава. Ви ћете добити новац од нас само да уз што мање последица изађемо из кризе", истиче министар.

Када је реч о помоћи грађанима од 100 евра, Мали је рекао да ће грађани тај новац добити на рачун неколико недеља након укидања ванредног стања.

"Видите колико нам је држава јака, сада смо стабилни. Мало да дигнемо оптимизам и сви заједно прођемо кроз кризу, али и покажемо снагу наше земље. Тај новац ће да се потроши, да би се потрошило, неко мора да произведе, ви ћете да завртите своју привреду", указује Мали.

Говорећи о здравственом стању председника Србије који се не осећа добро, Мали је рекао да су Вучића замор и премор сустигли.

"Знате да има здравствене проблеме, није био у могућности да представи економски програм. Он живи за економију, председник је координационог тела за очување кризе, али није успео да дође. Ово су његове мере. Без њега ове мере не би биле могуће. Надам се да ће брзо да се опорави", рекао је министар.

Поновио је да ће се председник обратити грађанима у наредних 48 сати.

 

 

Извор: Танјуг/РТС