Вести

Мали: Одговорна власт размишља о сигурности њених грађана

Министар финансија Републике Србије Синиша Мали одговорио је на изјаве Душана Никезића, члана Странке слободе и правде, о позајмици коју је држава обезбедила у Уједињеним Арапским Емиратима.

"Србија је у време владавине претходне власти била у финансијском живом песку, на ивици банкрота управо због таквих као што сте Ви, који упорно искључиво траже разлоге за славља. Када је држава на путањи укрштања светских интереса, изморена борбом са короном, потом надолазећим енергетским тензијама, нема много простора за рамишљања о слављима. Одговорна власт размишља о сигурности њених грађана, а управо одобрени кредит Србији у УАЕ је база финансијске сигурности Србије", истиче Мали.

Мали је рекао да је то база која ће пружити подршку рефинансирању обавеза које нам стижу у јануару и то без повећања апсолутног износа дуга.

"Искрено, сасвим ми је свеједно да ли ћете Ви нешто славити или не, битније ми је да грађани Србије имају обезбеђен новац за енергенте и финансијски стабилну земљу. На изборима они већ више од деценије показују који су њихови избори у оваквим дилемама које Вас стално муче. Морам да похвалим, ипак, спремност да признате велики успех договорене цене по којој смо обезбедили позајмицу јер сте, надам се, ипак свесни колико је у временима криза ограничен проиступ капиталу и како тражња утиче на вртоглави скок цене тог неопходног новца за нормално функционисање сваке земље", рекао је Мали.

Мали се захваљује на том признању, и каже да јесте велики успех изборити се за камату од три одсто у тренутку када приноси државних обвезница САД достижу 3,5 одсто

"Велики је успех и то учинити апсолутно без угрожавања стабилности односа јавног дуга и вредности свега онога што произведемо у току једне године. Тако Вас подсећам да је учешће јавног дуга Србије у БДП-у 54,7% што нас чини земљом која одговорно управља јавним финансијама у зони сигурности за њене грађане. Да ли је нешто друго нашим грађанима важније од тога? Грађанима које сте деценијама држали у страху од банкрота, задужености, малих плата, ниског квалитета живота недостојног човека. Не. Рећи ћу Вам ја", истиче Мали.

Мали је рекао да данас грађани не морају да брину да ли ће плате бити исплаћене, већ очекују информације колико ће бити повећане.

"Данас наши пензионери не страхују да ли ће пензије стићи, већ гледају увећане износе на чековима. Данас Србији не прети банкрот, већ спремно дочекујемо све ударе који нас очекују, довољно ликвидни, довољно финансијски снажни да набавимо енергенте, довољно паметни да све то успевамо не успоравајући започете инвестиције, безгранично одговорни јер желимо да одржимо даљи раст привреде. Кад мало боље размислим, господине Никезићу, можете мислити о слављу. Неко је све ово већ урадио за Вас", закључио је Мали.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА