Вести

Мали: Потврда Еуростата да је српска економија најбоља у Европи

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је изјавио да најновији подаци Еуростата, који су данас објављени, недвосмислено потврђују да је економска политика Србије исправна, јер имамо најмањи пад БДП-а у Европи у трећем кварталу ове године.

"Пад БДП-а Србије у трећем кварталу  у односу на прошлу годину износи -1,3%, и то је одличан резултат, поготово имајући у виду да је пад у еврозони -4,4%, као и да су појединачно све друге земље у Европи имале много већи пад. То званично потврђује Европски завод за статистику у свом данашњем извештају.  Наш резултат је одличан и показује колико је наша економија постала отпорна, као и да смо успели да нађемо праву меру у овим изазовним временима. У потпуности сам уверен да ћемо и на крају ове године бити најбољи“, навео је Мали.

Како је оценио министар, Србија успева да одолева великим економским последицама кризе, због чега је поред повећања пензија и минималне зараде од 1. јануара, планирано и повећање плата у јавном сектору.

"Нацрт Закона о буџету за 2021. годину биће на седници Владе Републике Србије до краја следеће недеље. Поред наставка улагања у здравство, као и никад већег издвајања за капиталне пројекте, бринемо, можда и једини у Европи, о побољшању животног стандарда грађана. Поред повећања пензија и минималне зараде, у буџету ће се наћи и веће плате за све запослене у јавном сектору, и то од 1. јануара 2021. године. За здравствене раднике то ће бити повећање од 5%, а за остале запослене у јавном сектору најпре повећање од 3,5 одсто, а затим од 1. априла и њихове зараде укупно ће бити веће за 5%", рекао је Мали.

Министар се посебно осврнуо на јачање здравственог система и увећање зарада запослених у том сектору.

"Осим поменутог повећања плата од 5%  медицинским радницима, они ће до краја следеће недеље добити и једнократну помоћ од 10.000 динара, на иницијативу председника Александра Вучића, а за шта је издвојено око 12 милиона евра. Притом, наше јавне финансије су и даље стабилне и нећемо угрозити макроекономску стабилност" објаснио је Мали.

Министар је подсетио и на огроман пакет економских мера који је спроведен, а који је помогао да се очува српска привреда, за шта је током ове године издвојено укупно око 690 милијарди динара, односно 12,5 процената БДП-а.

"Управо тим мерама избегли смо драматичан пад привредне активности, раст незапослености, очували смо производне капацитете привреде, одржали животни стандард и обезбедили ликвидност. То нам је дало мотив да наставимо да улажемо, пре свега у бољи живот свих наших грађана, на чему интензивно радимо", објаснио је он и подсетио да је стопа незапослености тренутно на историјски ниском нивоу од 7,3 одсто.

Мали је истакао да ће бити никад већих улагања у капиталне пројекте и поновио да Влада остаје посвећена пројекту „Србија 2025“, који треба да доведе до тога да за пет година просечна плата буде око 900, а просечна пензија већа од 430 евра.

 

Извор: Танјуг