Вести

Мали: Радницима по неколико хиљада динара више

Ово је пета година заредом да повећавамо плате у јавном сектору, а и сада то радимо у договору са ММФ. Ове године нећемо имати огромно повећање зарада као што је то био случај прошле, али биће значајно, тако да ће сваки запослени то моћи да осети по свом новчанику, где ће имати неколико хиљада динара више, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Према његовим речима, са тачним процентима повећања зарада ће ускоро изаћи у јавност.

Са друге стране, повећали смо и минималну цену рада за 6,6 одсто, а пензије за 5,9 одсто. Просечна плата је тренутно 511 евра, а већ на пролеће наредне године могла би да дође до 540 евра. Циљ је да до 2025. године просечна плата буде 900 евра, а просечна пензија 440 евра, напомиње Мали.

* Критикују вас да повећања немају реалног основа?

- Имају и то захваљујући добрим економским резултатима.

Прошле године наш БДП је достигао 45,9 милијарди евра и порастао за 4,2 одсто. Са тако захукталом локомотивом привредног развоја ушли смо и у почетак ове године и у првом кварталу смо имали раст од пет одсто, што је био најбољи резултат у Европи. Онда се десила пандемија и довела нас пред нове економске изазове. Мислим да смо их успешно превазишли, тако да очекујемо да на крају године будемо међу најуспешнијим економијама у Европи - званична пројекција привредног раста нам је један одсто, али верујемо да можемо да будемо и на нули. То нам отвара простор за повећање зарада јер су наша очекивања да ће следеће године раст БДП-а износити између пет и шест одсто.

* Да ли ће медицинари добити већи раст плата од остатка јавног сектора?

- Тачни проценти повећања зарада ће ускоро бити познати.

Истовремено је јасно да је здравство у условима пандемије највише оптерећен део јавних служби свуда у свету, па и код нас. Зато смо медицинским радницима на самом почетку пандемије повећали плате за 10 одсто. Услови за рад исто су тако важни, те смо се трудили, а трудићемо се и даље да кроз обнову здравствене инфраструктуре и клиничких центара те стандарде подигнемо на још већи ниво.

* Плаши ли вас нови талас короне? Очекујете ли нове проблеме за привреду?

- Нема министра финансија, економског стратега или аналитичара који се не плаши короне. Тај страх је повезан искључиво са економском неизвесношћу.

Међутим, с обзиром на то да нас је прошли пут корона заиста изненадила, а да смо се одлично снашли, верујем да смо сад свакако спремнији. Имали смо одличан, свеобухватни пакет мера подршке од 5,8 милијарди евра. То је утицало и на наше добре резултате, тако да заиста верујем да са добрим стартом улазимо у наредну годину.

Пандемију треба да посматрамо као још једну константу у нашем економском систему.

Задатак нас, као и представника привреде, јесте да почнемо другачије да размишљамо, како бисмо на продоран и иновативан начин освајали нова тржишта и нове економске просторе. Што пре кренемо да размишљамо изван оквира, брже ћемо пребродити ову кризу.

* Размишља ли држава о новој помоћи за привреду?

- Ми ћемо спремно реаговати ако се укаже потреба за новом врстом подршке. Свакодневно пратимо кретања у привреди и на тржиштима у нашој земљи и у свету, гледамо шта други раде и у складу са тим ћемо реаговати. Подсећам вас да се наш пакет мера и даље спроводи, кредити су и даље актуелни, а управо смо исплатили и новчане субвенције за више од 300 хотелијера, што је укупно 1,2 милијарде динара. Радује ме што ћемо следеће године кренути да радимо нову гарантну шему са америчком Међународном развојном корпорацијом, тако да ће привредници имати на располагању ту додатну подршку за ликвидност, али и за њихове можда нове инвестиције.

Важно је да се динамика економске активности значајно опоравила претходних месеци као последица постепеног откључавања економије. Битно је да не дође до затварања економије.

* Помоћ грађанима од по 100 евра наишла је и на критике и на похвале. Колико је реално да је поновите у 2021.?

- Била је то изузетно значајна и економски оправдана мера из неколико разлога. На тај начин смо подстакли потрошњу, имали смо веће приходе у буџет него што смо то пројектовали, помогли смо нашим грађанима у тренутку када им је то било најпотребније, и значајно подигли њихов оптимизам.

Иако су неки критиковали тај наш потез, недавно смо добили потврде чак и од Међународне организације рада да је то била економски оправдана одлука.

То је наравно био огроман трошак за нас, и зато не могу у овом тренутку, када постоји још доста неизвесности, да будем неодговоран и да дајем обећања. Ипак, не искључујем нову помоћ за грађане и привреду.

* Против сиве економије сада се борите и наградном игром, али припремате и нове мере?

- Наградна игра "Узми рачун и победи 2020" је део наше свеобухватне борбе против сиве економије. Грађани су до данас послали преко 65.000 коверата.

Позивам их да учествују у што већем броју и апелујем на њих да траже фискални рачун, јер се на тај начин део новца враћа у буџет, што се даље редистрибуира за школство, здравство, културу, науку.

Системско решење у нашој борби против сиве економије је доношење новог закона о фискализацији, који ће се ускоро наћи у скупштинској процедури. На тај начин, биће омогућена ефикаснија контрола пореских обвезника, као и боља наплата пореза.

Нацртом закона ће бити предвиђено да се у моменту промета на мало сваки рачун фискализује и да се Пореској управи врши пренос података о издатим фискалним рачунима у реалном времену. Такође, предвиђено је да купци производа, односно корисници услуга могу да провере да ли је њихов фискални рачун издат у складу са законом, и то одмах по издавању фискалног рачуна.

 

Шест важних циљева

* И у новој влади бићете министар финансија. Колико сте то и желели?

- Част ми је што ћу имати прилику да водим ресор финансија у новом саставу владе у тренутку када су пред нашу земљу стављени бројни изазови. Верујем да ће то бити један добар и квалитетан тим који ће заједно радити на истом задатку. Као што је и председник Вучић најавио, нова влада ће пред собом имати шест важних циљева, а шести циљ је управо економија.

 

 

 

Извор: Блиц