Вести

Мали: Споразум осигурава напредак целог региона – огроман успех

Имамо споразум у руци, који нам даје прилику да економски још више цео регион напредује, изјавио је министар финансија, Синиша Мали, после потписивања споразума између Београда и Приштине у присуству америчког председника Доналда Трампа.

„Данас смо потписали веома важан споразум који ће допринети још бржој интеграцији и економском развоју целог региона. Извукли смо максимум који смо могли, посебно по питањима која су важна за животни стандард грађана који живе у региону Западног Балкана“, рекао је Мали.

Мали је посебно издвојио завршетак изградње аутопута од Ниша до Приштине у вредности од 1,1 милијарду евра, за шта је америчка влада преузела обавезу финансирања тог пројекта.

Мали је додао да је договорен и завршетак изградње и реконструкције железничке пруге од Ниша до Приштине у вредности од милијарду евра, за који је, исто тако, америчка влада преузела на себе обавезу да ће обезбедити финансирање.

„Та два пројекта су веома важна јер ће допринети бржем транспорту роба и услуга, али и бржем повезивању Приштине и Ниша, а на крају и Београда“, објаснио је Мали.

Мали је подвукао да је посебно важно што је српска делегација, након дугих преговора, успела да избори да Америчка развојна агенција (Development investment agency), која је главна развојна агенција САД са годишњим буџетом од преко 60 милијарди долара, отвори своју канцеларију у Београду.

„То је важно с обзиром да доводе још већи број инвеститора, дају кредибилност целог процеса економског развоја наше земље, помаже кредитном рејтингу, доводе нове инвеститоре. Та агенција се обавезала да ће обезебдити јефтине кредите за подршку малих и средњих предузећа“, објаснио је Мали.

Мали је указао да ће кроз гарантну шему, као што се то чини у Србији када су у питању две милијарде евра које се односе на помоћ малим и средњим предузећима у борби против корона вируса.

Слична шема, каже Мали, договорена је да се примени и на предузећа на територији КиМ.

„То је веома важно с обзиром да та су мала и средња предузећа увек носиоци раста и развоја“, рекао је министар.

Министар је дода да је најважнији допринос споразума што су приштинске власти прихватиле да буду део такозваног „мини Шенгена“.

„Осим Северне Македоније, Србије и Албаније и они ће бити део тога. За то смо се борили месецима уназад. Србија је доминантна економска сила у региону, и нама је важно, као економијом која је извозно оријентисана, да што више земаља прихватају слободан проток роба, услуга, људи и капитала“, указао је Мали.

Мали је оценио да је споразум огроман успех преговора, који ће допринети повећању животног стандарда грађана.

„Најважније је што за то све имамо потпуну подршку америчке администрације која гарантује више инвестиција и новца, бољи животни стандард свих грађана у региону“, закључио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг