Вести

Мали: Србија показала снагу и отпорност своје економије

Ребаланс буџета, о којем расправа у Скупштини Србије почиње сутра, предложили смо првенствено због већих прихода које смо остварили од почетка године и које сада желимо адекватно да распоредимо. Имамо 133 милијарде динара веће приходе од планираних и желимо да их преусмеримо на оно што нам је у овом тренутку приоритет, а то су, између осталог, већа средства за подстицање наталитета, пољопривреду, здравство, просвету, заштиту животне средине, поручио је на почетку разговора за Курир први потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали.

Министар Мали истиче да је део новца, као што је и обећано, намењен за већа издвајања за родитеље, за рођење првог, другог, трећег и четвртог детета.

- Желимо да покажемо колико су деца, мајке, породица, важни и да је држава увек ту за њих, спремна да им помогне. Ту су и већа средства за капиталне инвестиције, чак 111 милијарди динара више за капиталне пројекте у односу на иницијални буџет за ову годину. Толика средства за капиталне пројекте издвајамо јер знамо да више капиталних пројеката убрзава прилив страних директних инвестиција, обезбеђује повољнији амбијент за домаћа улагања приватног сектора, доприноси даљем расту БДП, а наравно и побољшању квалитета живота грађана. Морам да истакнем и да сам поносан што, упркос свим глобалним изазовима и превирањима, ни од једног капиталног пројекта нисмо одустали, већ несмањеним интензитетом радимо на изградњи и модернизацији Србије. У ребалансу буџета, између осталог, издвајамо и средства за набавку француских борбених авиона типа "Рафал", који ће знатно повећати оперативне способности наше војске и нашој земљи пружити већу безбедност. Имамо и већа издвајања за пољопривреду у износу од 18 милијарди динара, за 28,7 милијарди динара већа издвајања за здравство, буџет Министарства заштите животне средине се повећава за око три милијарде динара, издвајања за просвету су већа за 12 милијарди динара, већа су издвајања за културу и науку.

* С каквом економском оценом Србија улази у финиш ове 2024. године, да ли сте задовољни резултатима, да ли је план испуњен досад?

- Више од четири године свет се налази у ванредној ситуацији, која је почела с пандемијом, а настављена затварањем граница, прекидима у снабдевању, нестабилностима финансијских тржишта, затим сукобом Русије и Украјине, енергетском кризом, општим повећањем цена на међународном нивоу, дешавањима на Блиском истоку. У таквим светским околностима Србија је показала снагу и отпорност своје економије, и зато могу да будем и више него задовољан нашим економским параметрима и стабилношћу наше економије. Раст наше привреде је у првој половини ове године износио 4,3 одсто БДП, што значи да је Србија друга најбрже растућа економија у Европи. То је заиста сјајна вест и показатељ исправности наше економске политике. Притом, стопа запослености је на историјском максимуму и износи 51,4 одсто у другом кварталу ове године, док је стопа незапослености на нивоу од 8,2 одсто. Ако се сетимо да је 2012. године стопа незапослености износила 25,9 одсто, онда видимо колики је напредак постигнут за ових 12 година. Додатно, на рачуну државе имамо више од 700 милијарди динара, јавни дуг је на силазној путањи, а стране директне инвестиције на рекордном нивоу, баш као и бруто девизне резерве и резерве злата. Подсетићу вас да су нам 2012. године на рачуну оставили свега осам милијарди динара. Да сумирам одговор на ваше питање, задовољан сам економским резултатима с којима улазимо у финиш ове године, али наравно, увек остављам простора да може боље и зато настављамо да радимо несмањеним интензитетом, да градимо нашу Србију и побољшавамо квалитет живота грађана.

* Били сте с председником Вучићем у Љубовији кад је разговарао више од осам сати с грађанима о пројекту "Јадар", литијуму и осталим темама значајним за грађане. Какви су ваши утисци?

- Ти разговори и то искуство су апсолутно драгоцени и потребни, и оно што је најважније, били су успешни. Нашу земљу води човек коме није тешко да сатима разговара с нашим грађанима јер жели да се важне одлуке за Србију доносе уз подршку народа, коју је он увек и имао, јер људи препознају и виде ко се искрено бори за њихове интересе и за бољу будућност њих и њихове деце. Пројекат "Јадар" је важна тема за грађане, важан пројекат за целу Србију и људима су потребни одговори и разјашњења. Лични контакт, отвореност и доступност за грађане, уз пажљиво ослушкивање њихових потреба, жеља и дилема, јесте оно што карактерише Александра Вучића, и што га је увек издвајало од свих претходних председника. И то је оно што чини разлику. Моји главни утисци с тих разговора су да су грађани разумели његову потребу да их чује и уживо, и да су отишли уверени да ће све одлуке доносити искључиво у њихову корист.

* Председник Вучић је најавио економску и социјалну подршку Србима на Косову и Метохији.

- Председник је јасно изнео мере и потезе Србије у вези са ситуацијом на Косову и Метохији, а ту су и мере економске и социјалне подршке. Као што је и најављено, повећаћемо финансијску подршку за наше незапослене грађане на Косову и Метохији, а сви наши ученици у основним и средњим школама на Косову и Метохији имаће бесплатне уџбенике и око 5.000 динара месечног додатка. Ићи ће се и на друге мере помоћи како би се олакшао живот нашим грађанима на Косову и Метохији. Откад познајем Александра Вучића, он се залаже за бољитак нашег народа на Косову и Метохији. Не видим сценарио у ком та подршка изостаје, упркос свим притисцима којима је изложен. Убеђен сам да је то свима јасно.

* Какав је ваш став о увођењу обавезног војног рока?

- Сви знамо да су времена таква да је потребно оснаживање војске, а тиме се Србија већ и бави куповином наоружања и модернизацијом војске. Сматрам да ће људи који се баве тим сектором донети најбољу могућу одлуку, након сагледавања свих важних чињеница. Да ли нам је потребно и враћање војног рока у неком новом моделу - зашто да не. На мени као министру финансија је да за то обезбедим новац, што ћемо, наравно, и урадити.

* Почела је акција "Најбоља цена", колико ће то помоћи грађанима, а како ће се одразити на привреду?

- Борба против инфлације у Србији почела је оног тренутка кад се инфлација појавила. Све одлуке су биле правовремене, циљане, усмерене ка очувању животног стандарда грађана. Квалитет њиховог живота је постављен као приоритет и борба је усмерена ка томе да се плате и пензије подижу изнад нивоа инфлације, како нам се не би истопили до сада остварени резултати. На тој линији је и акција "Најбоља цена" и зато видим само бенефите које ће она донети грађанима куповином јефтинијих производа у 2.500 малопродајних објеката, а сигуран сам и да ни на који начин не угрожава привреду.

 

Пројекат "Јадар" искључиво уз апсолутну заштиту животне средине

* Какав је ваш лични став кад је у питању пројекат "Јадар"?

- Увек подржавам напредак, раст и развој. Кроз историју свака фаза која је то доносила изнедрила би и отпор, који је природан одговор на све револуционарне кораке. Пројекат "Јадар" је велика економска шанса за Србију, а реализовао би се искључиво уз апсолутну заштиту животне средине и свега што утиче на наше грађане. Ланац вредности који би покренуо од немерљиве је важности за нас, јер су нам у турбулентним светским временима константно потребни нови извори раста, а ово је нешто што би српском БДП годишње доприносило између 10 и 12 милијарди евра и што би отворило 20.000 радних места. Мој став је да не треба пропустити такву прилику.

* Опозиција је од Скупштине Србије затражила ванредну седницу и упутила предлог измена и допуна Закона о геолошким истраживањима, како коментаришете њихов потез?

- Позиција опозиције носи много мању одговорност. Ту су да само критикују. Позиција власти носи много већу одговорност, свест да ваше одлуке утичу на правац развоја земље, на животе грађана. По економским резултатима које смо остварили до сада видимо да су наше одлуке биле добре.

* Да ли су планиране још неке мере подршке грађанима?

- Одговорна држава је увек ту за своје грађане и привреду, спремна да их помогне и подржи. И управо то смо и показали у претходном периоду - да је Србија одговорна држава и да онда кад је најтеже стоји уз свој народ. Од почетка пандемије држава је помогла грађане и привреду са три пакета подршке вредна укупно око девет милијарди евра. Та помоћ је била намењена некада за све грађане, некада само за пензионере, младе, незапослене. Помогли смо и привреду на различите начине, почев од исплата минималних зарада, одлагања плаћања пореза и доприноса на зараде, повољних кредита преко гарантних шема, помоћи за одређене секторе попут угоститељства, туризма, аутобуских превозника. Захваљујући тим мерама подршке, привреда је очувана, радна места такође, као и животни стандард наших грађана. С мерама подршке разним категоријама грађана се наставља, на различите начине, а оно што је тренутно најактуелније јесу већа издвајања за прво, друго, треће и четврто дете, за шта су средства обезбеђена у ребалансу буџета. Такође, као што је председник Вучић и најавио, имаћемо бројне мере помоћи и подршке како би се олакшао живот нашим грађанима на Косову и Метохији. Као што видите, држава је увек спремна да помогне своје грађане. Пратимо ситуацију, друштвене и економске прилике, и онда кад је потребно, реагује се с различитим врстама помоћи и подршке. Тако ће бити и у наредном периоду.

* Како напредују радови на припреми изградње објеката за "ЕХРО 2027"?

- Међународна специјализована изложба "ЕХРО 2027" биће одржана за мање од три године, и зато није флоскула кад кажем да немамо времена за губљење и да радови морају да се одвијају без дана кашњења и без одступања од предвиђене динамике. Задовољан сам интензитетом и динамиком радова на простору у Сурчину где ће бити одржан "ЕХРО 2027" , а где ће, осим простора за "ЕХРО 2027", бити изграђен и Национални фудбалски стадион, нови сајам, акватик центар, стамбени комплекс са 1.500 станова, као и сва пратећа путна и железничка инфраструктура. Што се тиче самог статуса радова, тренутно су активна три градилишта - изградња "ЕХРО 2027" комплекса, Националног стадиона и пратећа линијска инфраструктура. Радови теку према предвиђеној динамици и плану. Кад је реч о изградњи "ЕХРО 2027" комплекса, завршено је извођење свих шипова, као и радови на изради темељне конструкције за све хале. Почела је израда анекса између хала 1 и 3, а ускоро ће бити започети и остали анекси. Кад је питању Национални стадион, ради се на извођењу шипова, којих ће укупно бити 2.379, и на темељној конструкцији, а у току су убрзане припреме за извођење првих стубова почетком октобра. Коначно, с радовима на изградњи линијске инфраструктуре се иде и пре рока који је дефинисан за њихово извођење.

* Кад почиње ново коло наградне игре "Узми рачун и победи"?

- Прво извлачење у оквиру јесењег кола наградне игре грађани могу да очекују крајем октобра, а и овог пута ћемо у пет извлачења поделити укупно 10 станова у Београду. Позивам грађане да наставе да уносе рачуне у апликацију, а драго ми је што су то радили и током лета, тако да сада имамо укупно 552.373 отворених налога и 141 милион унетих рачуна, односно 170 милиона кодова. Сви рачуни који су скенирани од 1. јануара ове године важиће и у овом кругу. Ове године имамо још једну новину, а то је да ако плаћате безготовински, имате дуплу шансу, то јест добијате два кода за учешће. На тај начин смо желели да подстакнемо грађане да плаћају картицама, а све у сврху сузбијања сиве економије, што и јесте циљ ове наградне игре. С обзиром на то да смо веома задовољни ефектима наградне игре, сигурно ћемо је организовати и наредне године, а планирамо да уведемо још неке новине у наградни фонд. До сада смо поделили чак 75 станова у Београду, и стварно је леп осећај кад видите да сте неком на тај начин решили стамбено питање.

 

 

 

Извор: Курир