Вести

Мали: Србија постаје део највеће клириншке куће "Евроклир"

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали, током видео конференције потписао је уговор са представницима "Евроклира", једне од највећих светских финансијских кућа, којим су утврђени услови сарадње у циљу укључивања наших државних хартија од вредности у систем "Евроклира".

Мали је изразио очекивање да ће током лета Централни регистар хартија од вредности Србије постати и формално део "Евроклира".

"Током јесени ћемо имати тестирање система и већ од јануара очекујем велике емисије и дефинитивно улазак у систем "Евроклира", који ће за нас значити велики корак напред на чему радимо две и по године", истакао је Мали.

Уговор је са наше стране потписала још директорка Централног регистра хартија од вредности Ана Јовановић, а из "Евроклира" су потпис на документ ставили директор глобалног тржишта капитала "Евроклира" Судип Четерџи и директор оперативних послова Стефан Бернард.

"Ово је велики дан за Владу Србије, надам се и за наше пријатеље из "Евроклира". Потписивањем овог документа учинили смо последњи корак ка томе да Србија постане део породице "Евроклира" која је највећа клириншка кућа на свету, која окупља огроман број највећих и најважнијих инвеститора", оценио је Мали.

Мали је навео да је за Србију овај корак посебно важан с обзиром на нашу стратегију емитовања државних хартија од вредности и развоја капитала.

"Са овом платформом очекујем још већу конкуренцију, још већи број инвеститора који су заинтересовани за улагање у наше државне хартије од вредности. Већа конкуренција подразумева мање каматне стопе за нашу државу и самим тим за привреду и грађане", истакао је Мали.

Мали је рекао како је ово важно за развој тржишта капитала у земљи и за крајњи циљ да Србија добије инвестициони рејтинг током ове или најкасније почетком следеће године.

"Тако да полако, кроз развој тржишта капитала, кроз партнерства као што је ово, Србија долази на место које заслужује, а то је место развијених земаља Европе", оценио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг