Вести

Мали: Траже нам међусобно признање, боримо се

Министар финансија, Синиша Мали, изјавио је да је на састанку у Белој кући на столу папир чија једна тачка подразумева међусобно признање Србије и Kосова, а да се на председника Вучића врши огроман притисак.

"Добили смо никада гори папир од када су кренули преговори са Приштином. Било је 16 тачака на папиру, на столу, од којих 10. тачка подразумева међусобно признање", рекао је Мали.

Од двадесетак присутних људи, не само Албанаца, на сваку реч наше делегације реагују веома агресивно, против нас, рекао је министар.

Мали је рекао да је било веома мало економских тема.

Рекао је да је председник, Александар Вучић, на основу обавештајних информација, знао да неће бити само економске теме.

"Тачка 10 односи се на међусобно признање. Има и економских тема и оних које се односе на инфраструктуру, ауто-пут, железнице, помоћи малим и средњим предузећима како би се подигла економија целог региона. Огроман притисак", рекао је Мали.

 

Огроман притисак, 20 људи агресивно на сваку нашу реч

Огроман је притисак на делегацију Београда у Вашингтону, истакао је Мали и додао да 20 учесника разговора, не само Албанци, веома агресивно реагује на сваку реч из наше делегације.

"Огроман је притисак, ово су за нас веома тешке теме. Председник Александар Вучић се бори, а да ли ће издржати, видећемо... Ја се враћам разговорима, настављамо, борићемо се до краја и, као што је председник рекао, "предаја није опција", рекао је Мали.

На питање каква је била реакција председника Вучића на папир, на којем је једна од укупно 16 тачака било признање Kосова, Мали је одговорио:

"Kаква може да буде?".

Истакао је да је делегација Србије дошла са идејом да разговара о подизању економије региона, да инвестира три-четири милијарде евра у инфраструктуру, подстицање пољопривреде, привреде, да се граде станови за младе.

"То је била наша платформа, а онда добијете тачку 10 која каже међусобно признање. То нити је економија, нити било шта друго", рекао је Мали.

Поручио је да настављају да се боре за интересе Србије и људи који живе на KиМ.

"Имате 15-20 људи који су против вас и врше притисак. На сваку реченицу реагују агресивно", рекао је Мали, а на питање ко врши тај притисак, одговорио:

"Сви. Сви који су тамо присутни. Али, боримо се".

На питање да ли има смисла разговоре настављати сутра, с обзиром да је данас такав папир стављен пред српску делегацију, Мали је одговорио да се разговори и даље воде, да се наша делегација бори за сваку реченицу и реч, али да су неке ствари у папиру неприхватљиве.

"Чекајте да видимо, и даље водимо разговоре, не бих сада о томе шта ће бити сутра. Боримо се за сваку реченицу и реч, али неке ствари су једноствано неприхватљиве и тачка", рекао је Мали.

Министар је и америчким новинарима на енглеском поновио да су разговори много тешки, да економске теме очигледно нису приоритет као што је српска делегација очекивала и да тачка 10 говори о међусобном признању.

Пренео им је и да су свих 16 тачака више политичке него економске, да је притисак на нашу делегацију велики и да је то најгори папир у истори преговора између Београда и Приштине.

"Али ми нећемо одустати, јер се боримо за српски народ", поручио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг