Вести

Мали: Влада Србије данас усваја предлог буџета за 2021. годину

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће данас на седници Владе Србије бити усвојен предлог буџета за следећу годину, који ће се до краја дана наћи и у Скупштини Србије.

Мали је рекао да је рок да га посланици Скупштине Србије прегледају и дају своје коментаре 15 дана, те да ће потом акт ући у скупштинску расправу.

Министар је објаснио да је буџет превасходно усмерен на развој и да ће се, поред ковид кризе, у изградњу ауто-путева, мостова, рехабилитацију железничких пруга уложити више новца него икада.

"У буџету ће за капиталне пројекте бити издвојене 274 милијарде динара и капитални буџет биће повећан за 35 одсто", рекао је Мали.

Следеће године ће се, према његовим речима, ићи на повећање животног стандарда, пензије ће бити веће за 5,9 одсто, минимална зарада за 6,6 одсто, а плате у јавном сектору за пет одсто за оне који нису у здравственим установама а од априла и за њих пет одсто.

Истакао је да ће и оптерећење на зараде бити мање за додатних 0,6 одсто.

Када је реч о програму "Моја прва плата", навео је да се јавило 10.000 предузећа, 17.000 младих и да су у току интервјуи са њима, те да је око 5.000 њих већ потписало споразуме.

Мали је рекао да је велика вероватноћа да ће они када заврше праксу или посао у тој фирми, код послодавца и остати или ће бар стећи радно искуство.

 

Данас 10.000 здравственим радницима

Мали je најавио да ће данас бити уплаћено по 10.000 динара на име једнократне новчане подршке за запослене у здравству и да је за те сврхе из буџета издвојено 1,55 милијарди динара, односно око 13 милиона евра.

"Сви здравствени радници ће добити ову једнократну помоћ од државе. Кад то кажем, мислим и на оне који су запослени у самом здравственом систему, војноздравственим установама, здравственим радницима запосленим у Министарству унутрашњих послова, као и здравственим радницима који раде у установама социјалне службе чији се рад финансира средствима из буџета", рекао је Мали.

Како је рекао, само у ужем здравственом систему ради 120.000 људи, док их је заједно са запосленима у осталим службама око 130.000.

Према његовим речима, новац ће добити и немедицинско особље које ради у здравственом систему, јер је и њихова подршка у овој заједничкој борби неупитна - од возача у хитној помоћи, па до чистачица којима је вишеструко увећан обим посла.

Мали је прецизирао да ће новац добити и медицински радници како у ковид тако и у нековид режиму, као и да ту није било дилеме, јер су и они ван ковид система оптерећени због већег броја пацијената које морају да приме јер су им колеге ангажоване на другим пословима.

 

Патријарх је имао визију боље Србије

Мали је упутио саучешће свим верницима Српске Православне Цркве, Светом синоду СПЦ и грађанима Србије поводом смрти Патријарха српског Иринеја.

Мали је рекао да је имао привилегију да познаје Патријарха и да неколико пута са њим разговара.

"Реч је о великом човеку који је познавао Србију и имао визију боље Србије. Данас је дан велике туге за нашу земљу", рекао је Мали.

Мали је навео да је вест о смрти патријарха примио са најдубљим жаљењем, јер смрт његове светости представља ненадокнадив губитак за цео српски народ.

"Он је био глас разума и толико неопходног мира, посебно у тешким временима са којима се суочавамо. За њега је кључ опстанка српског народа било јединство и веровао је у крајњу победу добра, победу над недаћама. Веровао је у бољу Србију. Божја искра којом је зрачио никада неће бити заборављена", поручио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк