Вести

Мали: Враћамо дугове који су срамота газде Ђиласа

Издавање државних обвезница није ново задуживање, већ враћање ваших прескупих кредита под неупоредиво бољим условима, изјавио је министар финансија и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали одговарајући на писмо, како се изразио, представника клептократске пословно-квазиполитичке организације Странке слободе и правде Душана Никезића.

Мали је објаснио да ће конвенционална обвезница бити искоришћена за враћање старих, прескупих дугова, које је оставила управо претходна власт у којој је учествовао Душан Никезић као државни секретар у Министарству финансија.

Министар је навео да ће та обвезница у износу од 750 милиона евра, са годишњом купонском стопом од 2,05 процената скоро у потпуности бити искоришћена за отплату Никезићеве обвезнице и још једном поновио да то није ново задуживање.

"Да Никезићу, у септембру треба да вратимо 700 милиона долара, пошто сте задужили земљу 2011. године по зеленашкој каматној стопи од 7,25 процената на десет година. То је, између осталог део ваше заоставштине, коју упркос свим проблемима које нам је донела пандемија, са којом се успешно боримо, сада решавамо. То је и иста она цифра коју је ваш газда Ђилас ''зарадио'' док је био на власти", рекао је Мали.

Додао је како се тај дуг сада враћа под неупоредиво бољим условима, јер постоји јасна разлика између претходне и садашње власти.

"Ми имамо међународни кредибилитет, уважавају нас и не нуде прескупе зајмове као вама. Ми имамо новца у буџету, нисмо неодговорни и без памети, попут вас да узимамо скупе зајмове. Узели сте прескуп кредит са зеленашким каматама како би паре завршиле на приватном рачуну газде Ђиласа. Уосталом, да немамо новца, стопа задуживања би била седам пута већа, односно на истом нивоу као у ваше време. Враћамо дугове који су срамота вас и вашег газде", навео је Мали.

Мали је истакао да се дугови неће остављати генерацијама које долазе, нити будућим владама.

Мали је рекао да, попут одговорних држава које воде рачуна о јавном новцу и Србија данас размишља и спрема се да на време обезбеди довољну ликвидност и средства за будућност по још повољнијим стопама на тржишту.

Истакао је и да је Србија прва земља у региону и једина европска земља ван Европске уније која је емитовала зелену еврообвезницу, чиме је показала посвећеност улагању у заштиту животне средине.

"Ми, за разлику од вас, размишљамо о будућности и чинимо све да грађанима ове земље буде боље. Зато смо храбро изашли на међународно тржиште капитала и понудили своју зелену обвезницу, у вредности од једне милијарде евра, иако је тражња била много већа. Захваљујући томе, каматну стопу на зеленој обвезници смањили смо за чак 20 процената, у односу на почетну", навео је мали и додао да је остварена рекордна историјска купонска стопа од 1,00 одсто.

Министар финансија је објаснио да ће средства од емитоване седмогодишње еврообвезнице бити искоришћена за улагање у оно у шта се деценијама није улагало, нити су политичари који су водили ову земљу уопште размишљали у том смеру.

"Тако смо сведоци да иако у 21. веку, Ђилас и екипа док су водили престоницу, нису размишљали о пројектима који би допринели квалитету живота, јер је највероватније профит био бољи на изградњи Пазл града или лажне реплике Теразија. Ми ћемо изградити водоводну и канализациону мрежу у целој земљи, постројења за пречишћавање воде за пиће, за отпадне воде, за изградњу метроа и модерне железнице... Ми се, као што видите, бавимо зеленим пројектима, а ви сте се бавили зеленашењем", рекао је Мали.

Мали је закључио да би већина грађана, да може, вратила време како би спречила последице владања неизлечивог клептомана Ђиласа и његових следбеника.

Мали је објаснио да Србија има потребе за великим бројем еколошких пројеката, и да су у складу са тим и диверсификовани извори финансирања.

"Да, наравно да користимо фондове Европске уније и да успешно у складу са тим спроводимо еколошке пројекте, али је грађанима ове земље, због тога што сте је оставили опустошену, потребно много више. Зато налазимо и нове изворе финансирања. Наравно да средствима из јучерашње емисије обвезница држава не финансира дупло оно што се већ финансира из грантова Европске уније, већ се финансирају други пројекти и други трошкови", истакао је Мали.

Мали је подсетио Никезића да се јавни дуг увек посматра у односу на БДП и додао да је интересантно како он упорно игнорише ту чињеницу, што спада у основе економије.

"Драги Никезићу, разумем потребу ваше групације да се поново домогнете власти како бисте наставили да крадете, али пре свега треба да се присетите заоставштине, због које је Србија била на ивици пропасти и због које су биле неопходне тешке мере фискалне консолидације", оценио је Мали.

Министар је рекао да се јавни дуг не гледа у апсолутном износу, већ у односу на БДП.

"То ако се иоле разумете у економију, треба да знате. Сада сте поново омашили, односно показали да не знате да рачунате. Наиме, са јучерашњом обвезницом, он је далеко мањи од оних измишљених 50 милијарди евра, које упорно помињете. Докле ћете више да обмањујете јавност? Наш дуг је стабилан, што је у ваше време била мисаона именица и на нивоу је испод 60 процента, а тако ће и остати до краја године, како је и обећано", закључио је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг