Вести

Мартиновић: Јачање капацитета локалних самоуправа приоритет МДУЛС

"Министарство државне управе и локалне самоуправе препознаје важност рада секретара скупштина, јер у њима видимо праве саговорнике за теме које се, пре свега, тичу очувања законитости и унапређења ефикасности рада самих скупштина, на чему почива и функционисање јединица локалне самоуправе у целини“, поручио је министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић на данашњем Другом састанку Мреже секретара скупштина градова, општина и градских општина.

Према његовим речима, сарадња Министарства са овом мрежом важна је због унапређења међусобне комуникације, али и ради размене искуства, знања, добре праксе и могућности заједничког разматрања и унапређења законодавног оквира у овој области.

Нагласивши да се од секретара скупштина очекује највиши степен стручности, одговорности и ажурности, Мартиновић је указао и на важност њихове комуникације са надлежним министарствима по свим питањима примене прописа на основу којих скуштине јединица локалне самоуправе доносе одлуке из оквира своје надлежности. Том комуникацијом би се, како је навео, обезбедила једнообразна примена прописа, али и сугерисало надлежним органима уколико је прописе потребно изменити.

"Министарство ће, као и до сада, пружати подршку у унапређењу и очувању законитости рада локалних скупштина, што је наш заједнички задатак и циљ“, истакао је Мартиновић. Додао је да ће јачање капацитета локалних самоуправа и подршка у реализацији локалних пројеката бити неки од приоритета МДУЛС у овом мандату, те да ће он лично настојати да обиђе што више градова и општина и са представницима локалних самоуправа разговара о проблемима са којима се суочавају.

На свечаном отварању састанка обратили су се и др Никола Бањац, генерални секретар Скупштине Аутономне покрајине Војводине, Јелена Маринковић Радомировић, председница Скупштине града Новог Сада, Рихард Коли, директор Швајцарске канцеларије за сарадњу, Јакуп Бериш, стални представник УНДП у Србији и Никола Тарбук, генерални секретар СКГО.

Други састанак Мреже секретара скупштина градова, општина и градских општина организује СКГО, уз подршку Швајцарске канцеларије за сарадњу и Програма Уједињених нација за развој (УНДП), у Скупштини Аутономне покрајине Војводине. На тродневном скупу ће бити речи о улози и значају институције локалног омбудсмана, као и о новом Закону о локалним изборима, а биће представљен и Етички кодекс функционера локалне самоуправе.

 

 

 

Извор: Танјуг