Вести

Михајловић: Богатић огледни пример у свету

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, посетила је општину Богатић, где је обишла локацију геотермалне бушотине и потом одржала састанак са руководством општине и Мачванског округа на тему сарадње у енергетском и рударском сектору.

Михајловић је овим поводом изјавила да је Богатић једина локална самоуправа и да је ово први пут у Србији да се геотермална енергија користи за грејање, конкретно девет јавних установа у Богатићу.

"Корист је и финансијска, али пре свега за заштиту животне средине, процена је да се годишња емисија угљен-диоксида смањи за 500 тона. Одличан састанак смо имали данас, разговарали смо о томе како да се геотермална енергија даље користи, да идемо у следећу фазу, али и како да започнемо истражне радње у Владимирцима. Наћи ћемо начин да једним делом финансирамо обе општине. Порука свим осталим локалним самоуправама је да је пред нама друго време и велика штета је да не искористимо оно што имамо и што је велики потенцијал. Причали смо и о два важна закона - о рационалној употреби енергије и енергетској ефикасности. За пројекте замене столарије 67 градова и општина послало је уредну документацију. Потписаћемо ускоро уговоре са њима, а они даље са грађанима. Причали смо и о Закону о ОИЕ. Суштина је да су ове области важне како за одрживо пословање ове општине, тако и свих локалних самоуправа на територији Србије. Учинићемо све као Влада и Министарство да овакве пројекте подржимо и заједно их реализујемо. Да не причамо само о потенцијалима, а да не видимо ефекте реализације. Богатић је огледни пример, не само у Србији, већ је препознат и у свету. Ово је важна година за енергетику и све што радимо је за брже окретање зеленој економији", поручила је Михајловић.

 

Енергију за рушење закона да употребимо за стварање једнаких услова за све

"Можда доношење Закона о родној равноправности није историјски корак за Србију, али јесте историјски корак за жене у Србији. Све оне који би да руше овај закон позивам да употребимо ту енергију и заједно стварамо једнаке услове за жене и мушкарце, јер само то тражимо - једнаке услове, ништа више", поручила је Михајловић.

Михајловић је на питање новинара у Богатићу подсетила да се на закон о родној равноправности чекало барем пет година и да се критике које чујемо ових дана углавном односе на употребу родно осетљивог језика.

"Када радите добре ствари и желите да направите промене набоље у било којој области, па и у овој, наилазите на отпор. Када говоримо о родно сензитивном језику, знамо да су називи неких занимања традиционално у женском роду, као спремачица, касирка, чистачица. А зашто је проблем онда да кажемо премијерка, инжењерка, директорка? Је л' заиста бринемо о језику или се ради о патријархалним обрасцима који не дозвољавају женама да буду препознате и у професијама у којима је моћ и које су боље плаћене и признате? Зато је моја порука свима да се удружимо и заједно стварамо друштво једнаких могућности за жене и мушкарце, јер је то питање развоја и напретка наше земље", истакла је Михајловић.

 

Једноставна процедура за соларне панеле

Михајловић је рекла да за десет до 15 дана очекује потписивање уговора са локалним самоуправама о замени столарије, односно повећању енергетске ефикасности.

"Ово је први пут да имамо Закон о обновљивим изворима енергије. Све време смо размишљали како да приближимо законе грађанима, да олакшамо свим домаћинствима приступ соларним панелима. Зато је процедура поједностављена, све се завршава у четири корака, више није потребна грађевинска дозвола, већ одобрење локалне самоуправе", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да је суштина Закона о енергетској ефикасности и Закона о ОИЕ  зелена енегија и здравија животна средина, али и јефтинија електрична енергија за домаћинства.

 

 

Извор: Танјуг