Вести

Михајловић: Брзим возом од Београда до Ниша 200 километара на сат

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да ће радови на модернизацији пруге Београд-Ниш започети 2021. године.

"Као што већ радимо модернизацију пруге од Београда до границе са Мађарском, тако ћемо градити и брзу пругу од Београда до Ниша, за брзину до 200 километарa на сат. Та пруга се налази на железничком Коридору 10, који је важан транзитни коридор. Као што смо завршили ауто-пут, тако сада желимо да имамо и потпуно модернизовану пругу на истом правцу", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да се вредност радова на овом пројекту, на којем Србија сарађује са кинеском компанијом ЦРБЦ, процењује на око две милијарде евра.

"Кад говоримо о финансирању, видећемо да ли ће се градња финансирати кроз неку врсту преференцијалног кредита, јер иначе постоји таква сарадња са НР Кином на инфраструктурним пројектима", додала је Михајловић.

Говорећи о безбедности путних прелаза, Михајловић је рекла да ће око 10 милиона евра бити уложено у повећање безбедности управо у овој области.

"Сваки прелаз је и сада обезбеђен рампама или обележен саобраћајним знацима, али морамо стално да апелујемо на људе да поштују саобраћајне знаке. Није важно да ли сте пешак или возите аутомобил, водите рачуна о саобраћајним знацима, зауставите се пре прелаза. Трагедија је сваки пут кад неко буде и повређен, а камоли кад неко изгуби живот", навела је Михајловић.

 

Уложићемо више од три милијарде евра у комуналну инфраструктуру

Михајловић је рекла да ће у комуналну инфраструктуру у целој Србији бити уложено више од три милијарде евра.

Михајловић је објаснила да ће бити уложено близу 2,5 милијарди евра кроз пројекте у комуналној инфраструктури у 70 градова и општина у целој Србији, као и близу 900 милиона евра кроз пројекте који се реализују са различитим међународним партнерима.

"У 2021. години биће уложено готово 900 милиона евра у комуналну инфраструктуру у Београду, Батајници и још неколико градова у Србији, из пројеката са "KfW" банком и кинеским партнерима, са којима радимо пречистач у Београду. Вредност инвестиције у систем за пречишћавање отпадних вода који градимо са кинеским партнерима процењује се на око 470 милиона евра, а са европским партнерима реализоваћемо сличан пројекат у Батајници", рекла је Михајловић.

Михајловић је нагаласила да је комунална инфраструктура услов опстанка и развоја и да се у овој области реализују инвестиције каквих није било претходних 40 или 50 година.

"Крећемо са још једним новим програмом, у 70 градова и општина, који ће имати потпуно уређену канализациону мрежу, и све друго што је потребно, од фабрика вода до постројења за пречишћавање отпадних вода. У тај пројекат биће уложено близу 2,5 милијарди евра", рекла је Михајловић.

Говорећи о радовима на великим инфраструктурним пројектима, Михајловић је рекла да се ради на свим градилиштима, од брзе пруге Београд-Будимпешта, до градилишта 250 километара нових ауто-путева.

"Свуда се ради, на неким градилиштима и у три смене, и поносна сам на сваког грађевинара који данас ради. Немамо тренутно заражених ни изолованих радника, а као Министарство смо понудили подршку 24 сата свим извођачима, да градилишта наставе да раде, јер ћемо се тако лакше изборити са економском кризом која постоји у целом свету, па и код нас", навела је Михајловић.

 

Пејнтбол пушке и шатори испред Скупштине неће направити од Србије боље место за живот

Михајловић је рекла поводом окупљања припадника десничарских организација испред Народне скупштине да пејнтбол пушке и шатори нису пут до остварења тежњи грађана Србије, а то је првенствено да се у Србији живи боље.

"Бављење политиком тражи рад, програм и одговорност, и то је оно на основу чега грађани бирају оне које желе да их представљају и да управљају државом. Ако су шатори, инциденти и изазивање насиља једино што део опозиције има да понуди, онда то само показује да немају никакву политику и програм, већ да само желе пажњу, без преузимања одговорности", рекла је Михајловић.

"Будући да живимо у времену епидемије корона вируса, који ће још неко време бити са нама, важно је да сви који позивају или подржавају овакве скупове буду барем толико одговорни да не ризикују здравље грађана, укључујући и своје присталице", додаје Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва