Вести

Михајловић: Ценом струје помажемо конкурентности привреде

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић изјавила је да се дуго радило на одлуци да се привреди Србије садашња цена продужи за још месец дана.

Михајловић је коментаришући данашњу одлуку Владе Србије рекла да је о њој дуго разговарано са Привредном комором Србије и Електропривредом Србије.

"То није ништа неуобичајено у односу на друге државе које покушавају да помогну својој привреди. Овде није само питање цене струје већ и питање следећег корака, односно производа које та предузећа праве и конкурентности привреде, односно могућности да не утичемо на смањење те конкурентности колико год је могуће", рекла је Михајловић.

Михајловић је навела да енергетска криза траје и да ће сигурно трајати до краја пролећа те да држава у енергетској кризи мора да проналази и одлуке попут ове о продужењу старе цене струје за привреду.

Влада Србије је на данашњој седници, у циљу спречавања последица које би увећана цена електричне енергије на берзама имала на укупно тржиште у Србији, донела Закључак о регулисању међусобних права и обавеза између Електропривреде Србије и купаца струје на комерцијалном тржишту, односно предузећа, којим се свим купцима којима уговор истиче 30. новембра омогућава продужење важења тог уговора до 31. децембра.

На тај начин они би задржали уговорне услове које су имали до сада, у првом реду цену електричне енергије, у периоду од додатних 30 дана.

 

 

 

Извор: Танјуг