Вести

Михајловић: Циљ нам је енергетски стабилна држава

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је циљ нове енергетске политике да Србија успешно управља променама које доноси енергетска транзиција и да будућим генерацијама оставимо енергетски стабилну државу и чистију животну средину.

"Хоћемо да учинимо све што можемо да се у Србији живи здравије, али и да имамо довољно струје и топлотне енергије. Енергетска безбедност је за сваку државу од великог значаја, јер кад немате енергију, довољно струје и топлотне енергије, ви сте угрожена држава, што ствара друге економске, политичке и остале проблеме. Енергетика јесте политика, а не само економија. Данас када знамо да се Србија брже загрева од планетарног просека, морамо да направимо планове за наредни период. То је разлог због чега је Министарство креирало нови законодавни оквир, имамо посебан закон у области ОИЕ, нови закон у области енергетске ефикасности и припремамо интегрисани план за климу и енергетику, као и нову енергетску стратегији до 2050. године. То су све процеси који не могу одмах да дају резултат, али је потребно да се с њима почне. Све што радимо утиче на животну средину. Можда овог тренутка то не утиче на нас, али ће утицати на нашу, децу тако да би требало да учинимо све што можемо да будућим генерацијама оставимо енергетски стабилну и чистију државу", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да свака промена, а посебно тако велика као што је доношење нове енергетске политике, ствара отпоре и да се то дешавало и у ранијим ресорима.

"Сећам се када смо започињали причу о електронској грађевинској дозволи пре шест година, када је Србија била међу последњим земљама у свету у тој области, да је постојала неверица и у самој Влади да ће се донети закон и да ће постојати електронске грађевинске дозволе. Данас их имамо и девети смо у свету у томе. Отпори увек постоје када се праве промене. Питање енергетске безбедности и климатска политика морају да буду изнад сваке политичке приче. Можемо да имамо различита мишљења и да се не волимо политички, али у аргументима морамо да будемо јасни, да имамо заједнички циљ да имамо довољно струје и топлотне енергије, али и да то буде у чистијој животној средини. Желимо да производимо више енергије из соларних панела, ветропаркова и хидро потенцијала и да у наредним деценијама смањујемо производњу електричне енергије из термоелектрана, јер је то добро за нашу земљу. Зелена агенда није препрека, већ нови модел раста која треба да обезбеди нове инвестиције и радна места", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла и да ће од данас у Варшави учествовати на министарским састанцима Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу (П-ТЕЦЦ) на којима ће министри из земаља Европске уније, региона и представници америчког Стејт департмента разговарати о глобалним питањима која се тичу климатских промена и енергетске стабилности. У оквиру састанка у Варшави, планирани су и билатерални састанци на којима ће са саговорницима из региона, Европе и света разговорати о плановима Србије у процесу енергетске транзиције, могућностима за сарадњу и размени искустава.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ КЦН