Вести

Михајловић: Енергетском транзицијом до зелене енергетике

“Kао што смо у транспорту успели да постанемо транзитни коридор, исто тако ћемо учинити све да Србија буде енергетски коридор и незаобилазна рута у преносу енергије. Велике су могућности у овом сектору и циљ је да обезбедимо довољно струје, гаса, деривата у топлотне енергије”, рекла је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић.

Михајловић је рекла да је реч о неколико важних инвестиција у сектору рударства и енергетике.

“Између осталог и изградња три хидроелектране на Дрини, вредне пола милијарде евра, изградња гасовода Ниш - Димитровград, Трансбалканског коридора. Завршавамо Kостолац Б3, радићемо повезивање преносне мреже. А све у циљу да изградимо довољно капацитета за производњу електричне енергије која није на угаљ. То се у енергетици зове транзиција, да производња ел. енергије буде зелена и да што мање утиче на животну средину. Све ХЕ које будемо градили представљају део зелене енергије. Нису то само мини хидроелектране, ту су и геотермалне енергија, соларна, енергија биомасе и да покушамо когенерацију у производњи електричне и топлотне енергије. Али и да учинимо више у енергетској ефикасности и да више користимо обновљиве изворе енергије”, изјавила је министарка.

Потпредседница Владе је додала и да је за цео регион неопходна енергетска стабилност и сваки произведени киловат електричне енергије.

“Наш регион мора бити зеленији и енергетски стабилнији и важно је да сви заједно радимо више на зеленој агенди. То је важно и за Релублику Српску и за Босну и Херцеговину. Дрина је река на којој могу да се направе ове хидроелектране, а изградња прве од три “Бук Бјела” почеће 2021. године”, рекла је Михајловић.

 

Јавна предузећа нису царевине, мораће да раде боље и ефикасније

Михајловић је рекла да јавна предузећа нису царевине, те да постоје да би доносиле профит држави и грађанима Србије.

Министарка је рекла да предузећа у енергетском сектору нису приватна и да а морају много више и боље да раде и да буду база за нове инвестиције.

“Неодрживо је понашање да се од јавних предузећа праве царевине. Она морају да функционишу као систем и да доносе профит држави и грађанима, а не да раде на граници пословања. Учинићу све као ресорна министарка да на управљачке позиције дођу квалитетнији људи јер ова предузећа треба да произведу не само довољне количине струје и гаса, већ да тај гас и струја буду доброг квалитета. Мораћемо да консолидујемо рад предузећа, важни су људи који могу да управљају, доносе профит и поштују институције Владе Србије. Јер ако нема координације и заједничког рада нема ни успешног предузећа и енергетике и рударства”, рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС