Вести

Михајловић: Има ли граница мржњи према Вучићу?

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да је непримерено и злонамерно довођење у везу председника Србије Александра Вучића са бруталним пребијањем младића у Новом Саду на карикатури објављеној у дневном листу "Данас".

"Није ни смешно ни сатирично кад покушавате да критикујете неког тако што га доводите у везу са догађајима са којима нема никакве везе, као што је урађено на карикатури на којој је председник Србије приказан у вези са бруталним пребијањем младића у Новом Саду. Не служи на част ником то што се један страшан догађај на овакав начин злоупотребљава само да би се напао неко с ким се политички не слажете, и то на начин који је у исто време и увредљив и представља изругивање истини и елементарној пристојности. Има ли граница мржњи према Вучићу? Ово је болесно што радите", рекла је Михајловић.

 

Писмо о намерама пред долазак ДФЦ-а и разговоре о ауто-путу

Писмо о намерама које су потписали ДФЦ и америчка Ексим банка технички је документ, који претходи отварању регионалне канцеларије ДФЦ-а у Београду и разговорима о наставку финансирања ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, изјавила је Михајловић.

Михајловић истиче да то није споразум, пошто нема обавезујући карактер, већ писмо о намерама америчке Међународне финансијске развојне корпорације (ДФЦ) и Извозно-увозне банке САД (ЕКСИМ), који се односи на Београд и Приштину и финансирање ауто-пута.

Михајловић наводи да је финансирање ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина обезбеђено за прву деоницу од Ниша до Плочника од 33 км и да се сада разматра како ће бити финансиран преостали део чија је вредност 800 милиона евра, ако се иде на градњу ауто-пута у пуном профилу (са укупно шест трака).

Додаје да ће финансирање ићи преко америчког фонда за развој, као и да је у његовом надзорном одбору државни секретар САД Мајк Помпео, али и сви остали људи који су директно везани за председника Доналда Трампа.

Михајловић је рекла да се америчка Ексим банка појављује у готово свим земљама света, као и да је Србија већ преговарала са том банком у вези са изградњом Моравског коридора, то јест ауто-пута од Прељине до Појата.

"На тај начин биће подржане инвестиције америчког фонда за развој, који нам долази наредне седмице у Београд да отвори регионалну канцеларију. Имаће подршку своје Ексим банке која, иначе, ради у 164 земље света, са портфолијом инвестиција изван Америке већим од 40 милијарди долара", навела је министарка.

Додаје да, са друге стране, амерички фонд за развој има портфолио у свету већи од 60 милијарди долара.

Михајловић истиче да све то показује да Србија има стабилне финансије и добро окружење за инвестирање, с обзиром да такви инвеститори не долазе у земље које нису сигурне.

То ће привући и све друге инвеститоре из целог света, рекла је Михајловић и додаје да је нама потребан амерички капитал.

Нови ауто-пут би требало да повеже Ниш и албанску луку Драч, а део од Ниша до Мердара биће дуг 77 километара.

Траса будућег ауто-пута иде од Мерошине (Ниша), затим Топличким округом поред Прокупља, Белољина, Плочника, Куршумлије до Мердара.

Прва деоница која ће се градити од Ниша до Плочника у дужини од 33 километра вредна је 255 милиона евра и за то је већ обезбеђен зајам Европске инвестиционе банке од 100 милиона евра, као и грант од 40,6 милиона евра из Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF).

Такође, зајам од 85 милиона евра Европске банке за обнову и развој тек треба да буде потписан, а остатак ће бити финансиран из буџета Србије.

Раније је процењено да ће за део од Плочника до Мердара у дужини од 44 километра бити потребно око 570 милиона евра.

Значај ауто-пута је што ће повезати око пола милиона грађана који живе у Пиротском, Нишавском и Топличком округу, а код Ниша ће се повезати на Коридор 10 и омогућити Србији излазак на албанску луку Драч на Јадранском мору.

Ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина биће део "индикативне-основне транспортне мреже Европске уније".

 

Влада усвојила уговор за изградњу Фрушкогорског коридора

Комерцијални уговор за изградњу Фрушкогорског коридора с кинеском компанијом ЦРБЦ, вредан 606 милиона евра, усвојен је на јучерашњој седници Владе Србије, изјавила је Михајловић.

Михајловић је подсетила да је Србија пре месец дана добила одобрење кинеске Ексим банке, односно кинеског министарства, да је одобрен кредит за финансирање Фрушкогорског коридора.

"Све надаље су сада техничке ствари… Ми ћемо до краја године завршити пројектно-техничку документацију и верујем да ћемо до краја следеће године коначно моћи да почнемо радове на Фрушкогорском коридору", рекла је Михајловић.

Истиче да ће почетак радова зависити и од усклађивања са средствима из буџета, јер део аванса, подсећа, даје Влада Србије, а други део иде из кредита.

Михајловић наводи да је изградња Фрушкогорског коридора важна како би се надовезао на деоницу Рума-Шабац-Лозница.

Фрушкогорски коридор део је путног правца Нови Сад-Рума-Шабац-Лозница-граница са Босном и Херцеговином, који спаја Србију са Хрватском, Босном и Херцеговином и ширим окружењем.

Коридор ће повезати и три општине Нови Сад, Ириг и Руму, а решиће проблем пролазака теретних возила преко Фрушке горе и кроз Ириг.

 

 

Извор: Танјуг