Вести

Михајловић: Инсистираћу на структурним променама у Србијагасу

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да ће у наредном периоду инсистирати на структурним променама у "Србијагасу" и повезаним предузећима, као и да дође промена кадрова на челу тих компанија.

Министарка је рекла да је држава дефинисала шта жели од гасног сектора- а то је да буде један од најразвијенијих и да доноси профит.

Михајловић је на панелу на представљању "Беле књиге" у Београду рекла да то нема везе ни са политичким партијама, нити са личним односима, већ само тиме шта хоћемо од гасне привреде у будућности.

"Не постоји никакав лични сукоб са директорима гасних компанија, то је само заклањање иза проблема, као што покушавају да се заклањају и иза односа са Руском Федерацијом, што је такође нетачно", рекла је Михајловић.

Навела је да свако одступање од економске политике владе од стране тих предузећа оставља директно последице и проблеме на економију целе земље.

Михајловић је рекла да у гасном сектору није било никаквих реформи и реструктурирања у последњих шест, седам година.

"Србијагас треба да буде реформисан да би донео профит, а прича о личним сукобима је заклањање иза проблема", рекла је министарка.

Прецизирала је да пројекти касне и да онако како Србијагас сада ради не доноси профит који би требало да донесе.

Рекла је да пословање мора бити транспаретно и да делатности у "Србијагасу" морају да буду одвојене, односно да пословање "Србијагаса" није усклађено са Законом о јавним предузећима.

"Србијагас такође има 13 повезаних предузећа од којих су четири предузећа 100 одсто у власништву „Србијагаса". Они обављају послове у којима не може да се дође ни до информације, а камоли до документације и морају да се мењају ако хоћемо не само Балкански ток, него и интерконекцију са Бугарском", навела је Михајловић.

Навела је пример да би предузеће "Транспортгас" требало да буде издвојено јер обавља делатност транспорта.

Такође је указала да Србија не може да отвори поглавље 15 јер то предузеће није издвојен из "Србијагаса" и зато што се касни са акционим планом за спровођење реструктурирања.

"Имамо ситуацију да је група људи заузела важан део гасног сектора и због тога трпимо сви", рекла је Михајловић и додала да ако желимо напредак у области гасне привреде таква ситуација мора да се промени.

Михајловић је навела да је такође важно да се зна да постоји мала група људи који примају апанаже у повезаним предузећима, у надзорним одборима или као директори, а које износе по 10.000 или 15.000 евра, што није нормално у земљи као што је Србија.

Истакла је да гасна привреда треба да доноси новац Србији, а не појединцима.

"Предложићу који кадрови не би требало више да буду на челу неких предузећа, а да ли ће то влада усвојити видећемо, а надам се да хоће. Који људи ће бити предложени то је ствар кадровске политике владе, ја то нећу предлагати", рекла је Михајловић.

Министарка је рекла да енергетски и рударски сектор треба да буде једнако развијен као неки други најразвијенији сектори у земљи, али и у другим државама, а да томе нисмо ни близу.

 

Променом закона до декарбонизације и дигитализације

Михајловић је најавила да ће то министарство променити неколико закона како би сектор рударства и енергетике био дигитализован и како би могао да се развија у складу са еколошким стандардима.

Михајловић је навела да ће бити потребно донети Закон о обновљивим изворима енергије, а промениће се Закон о енергетици, Закон о енергетској ефикасности и Закон о рударству.

Михајловић је рекла да ће "магична реч" за министарство, на чијем је сада челу, бити декарбонизација, и да ће се више размишљати о обновљивим изворима енергије.

Истиче да ће акценат бити и на рударству, које сада има удела у БДП-у наше земље само 1, 9 одсто, а Михајловић је уверена да тај сектор може много више да допринесе нашој привреди.

Такође, наводи, биће битно завршити започете инвестиције, много брже реализовати нове инвестиције, ревитализовати хидроелектране, електране, поставити ветропаркове...

Додаје да ће, између осталог, бити потребно завршити реформе у јавним предузећима, наводећи да се то односи и на "Србијагас", али и покренути пројекат "Јадар" који ће омогућити с једне стране бум у зеленој економији, а с друге стране раст БДП-а Србије.

Нагласила је да је важно направити е-енергетику и е-рударство, а то, наводи, подразумева да се све лиценце, уверења и остала документација коју издаје министарство и Агенција за енергетику морају бити дигитализована.

Истиче да се за нека документа чека минимум шест месеци до годину и по дана, а промена би требало да значи да се ти документи добијају за највише месец и по дана.

"Мислим да ће то отворити врата енергетици и рударству за нове инвестиције, које је делом до сада било један затворен систем", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да рударство и енергетика тренутно чине шест одсто БДП-а, а сматра да би следеће године могло да има удела седам до осам одсто.

Михајловић је рекла да је уверена да ће Србија и на пољу рударства и енергетике бити подједнако успешна као у грађевинарству прошле године.

Говорећи о побољшању услова за долазак страних инвеститора, Михајловић је навела да постоје приоритети државе на том пољу, а то је, наглашава, пре свега усаглашавање наших законских оквира са европским.

Иако завршавамо годину са одређеном "дозом" оптимизма, Михајловић истиче да је сагласна са стручњацима да ће 2021. година бити тежа по питању економије.

Наводи да ће Србији, као једној малој балканској земљи, бити потребно извесно време да изађе економски јача и са стабилношћу коју је имала пре пандемије.

Михајловић је рекла да се стратешки правац Србије не мења, а то је, истиче, прикључење Србије Европској унији.

Михајловић налгашава да је због тога за инвестициону климу јако битно да се усалгашавање наших закона са европским не стане чак ни у условима пандемије.

Осврнула се на резултате из 2019. године по питању директних страних инвестиција и указала да је то била најбоља година за Србију по привлачењу тих инвестиција.

"У односу на ову годину и у односу на прилив страних директних инвестиција у другим земљама региона, 2019. година је била чаробна. Тада смо привукли 55 одсто свих страних инвестиција на Балкану", подсетила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг