Вести

Михајловић: Јавно здравље најважнији приоритет државе

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је заштита јавног здравља у време ванредног стања због ширења заразе корона вируса најважнији приоритет државе, а да је препорука министарства да се, где год је то могуће, радови изводе на градилиштима на отвореном уз максималну заштиту радника у складу са препорукама Владе.

Михајловић је апеловала на суграђане старије од 65 година да не излазе из својих кућа и станова, а све грађане и грађанке да поштују мере које доносе Влада Србије и Министарство здравља.

Говорећи о функционисању саобраћаја, транспорта и грађевинарства у време ванредног стања, Михајловић је нагласила да је препорука министарства да се где год је то могуће радови изводе на градилиштима на отвореном уз максималну заштиту радника у складу са препорукама Владе.

"Данас на седам највећих инфраструктурних градилишта имамо ангажовано око 2.700 радника. Кинеске компаније овог тренутка раде на обилазници око Београда, америчке компаније ''Бехтел'' и ''Енка'' раде на изградњи Моравског коридора и тренутно немамо застоја. Наша препорука је и да компаније осталим запосленима који раде у затвореном простору, уколико је могуће, омогуће рад од куће", истакла је Михајловић.

Потпредседница Владе је истакла да међународни друмски транспорт у и кроз Србију функционише.

"Транспорт функционише у овом тренутку отежано, али функционише. То је од виталног значаја како би до наших грађана, али и грађана околних земаља, стигла роба која се превози камионима. Ми смо ослободили међународни транспорт мера забране, уз временско ограничење од 12 сати за друмски транзит кроз Србију, и то смо договорили са нашим колегама из региона како би сви грађани добили потребну робу. Када је у питању снабдевање Србије, наши возачи прво долазе до места одредишта, а потом се јављају санитарним инспекторима", рекла је Михајловић.

Када је реч у путовањима грађана, Михајловић је истакла да у време ванредног стања страним држављанима није дозвољен улаз у Србију, док наши држављани који долазе из земаља у којима постоји жариште корона вируса иду у карантин од 28 дана.

То је мера, додаје, која се примењује на свим граничним прелазима, као и на аеродромима у Београду и Нишу.

"У карантин од 28 дана иду сви наши држављани који долазе из Швајцарске, Италије, Ирана, Румуније, Шпаније, Немачке, Француске, Аустрије, Словеније и Грчке. Наши држављани који долазе из других земаља биће у самоизолацији 14 дана. Важно је да се ово поштује, јер што смо дисциплинованији, то ће бити боље свима", изјавила је Михајловић.

Михајловић је навела и да је на путу до студија видела да је много мање људи на улицама, али да има оних који се и даље не придржавају мера које је донела Влада Србије.

"Апелујем на наше грађане и грађанке да су одговорност, дисциплина и солидарност јако важни у овом тренутку како бисмо заједно што лакше пребродили ово тешко време. Шта је месец дана наспрам онога што нас у животу тек чека", закључила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва