Вести

Михајловић: Јеремић има застрашујући нагон ка ирационалном понашању

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је, одговарајући на питање новинара о оптужбама Вука Јеремића, да су приоритети у раду отварање нових радних места, изградња путева, а не некакви тајни гасоводи или цевоводи.

"Када погледате шта је све Јеремић причао у последње време о томе шта се ради, против чега мисли да јесте, то показује заструшујући нагон ка ирационалном понашању. Сви памтимо шта се дешавало са Косовом и Метохијом док је он био министар спољних послова, памтимо и да је хтео да нас изолује тиме што се ни са једним амбасадором није разговарало“, рекла је Михајловић, одговарајући на питања новинара током посете Бору.

Михајловић је појаснила да тајна изградња гасовода, као ни ауто-пута, није могућа, али да Јеремић својим ирационалним изјавама намерно жели да збуни јавност.

"Вук Јеремић је и против изградње Моравског коридора, као и против ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, за који каже да се гради због Албанаца, као да у Прокупљу и Куршумлији не живе Срби. Сада помиње тајне цевоводе који се граде због „Рио Тинта“. Све су то неистине. Наш задатак је да све објаснимо грађанкама и грађанима, ако студија буде добра и ако грађани буду сагласни – реализоваће се пројекат „Јадар“. Држава неће урадити ништа против интереса грађана, нити ћемо дозволити да се заустави развој Србије, како би желео Вук Јеремић. Пред нама је и нови инвестициони циклус у рударству и енергетици, са пројектима вредним 17 милијарди евра, који су важни за будућност Србије“, истакла је Михајловић.

 

Одрживо рударство је будућност Србије, Чукару Пеки ће бити зелени рудник

Михајловић је изјавила је у Бору, где је обишла будући рудник бакра и злата Чукару Пеки и радове на реконструкцији топионице, да рударство није само експлоатација и прерада руде, већ и брига о људима који ту живе, као и брига о животној средини.  

Михајловић је рекла да ће сваки уговор са инвеститорима убудуће садржати и део о заштити животне средине. 

"Услов о подизању квалитета здравља животне средине могуће је испунити само уз инвестиције, а улагање од 220 милиона евра у реконструкцију топионице управо то значи. У сталном смо контакту још од потписивања уговора. Наше стратешко партнерство значи и веће плате, нова радна места, али и очување животне средине. Од августа ће емисија сумпор-диоксида бити у дневним и годишњим границама, због тога је важна реконструкција топионице. Рударство није само експлоатација и прерада руде, већ и брига о људима који ту живе и брига о животној средини", рекла је Михајловић. 

Михајловић је рекла да ће Чукару Пеки бити први зелени рудник у Србији.

"Зелени рудник значи да ће користити најновије технологије у рударству, то значи да ће бити у највећој мери дигитализован. То значи да се Србија подиже у европским и светским размерама, јер ћемо бити други произвођач бакра у Европи. Када буде отворен, надам се почетком октобра, то ће бити рудник који поставља стандарде за све остале у нашој земљи. Зелено, одрживо рударство основа је развоја привреде и будућност наше земље", напомиње Михајловић.

 

Енергетска инфраструктура неопходна да Србија буде лидер у региону

Михајловић је рекла, одговарајући на питања новинара у Бору, да је нови инвестициони циклус у рударству и енергетици вредан 17 милијарди евра. Она је поновила да је смањење потрошње енергије један од националних циљева. 

"Водила сам шест година Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и сматрала сам тада, као и данас, да је инфраструктура основа за све инвестиције, и ако је немамо, било да је реч о саобраћајној или енергетској инфраструктури, онда нећемо имати ни инвестиције, а инфраструктура је неопходна да бисмо били лидери у енергетици. Приоритет у процесу енергетске транзиције јесте изградња капацитета који користе обновљиве изворе за производњу енергије, затим смањење потрошње енергије, јер ми годишње бацимо производњу једне термоелектране кроз прозор. Због тога ћемо наставити у наредним годинама да субвенционишемо замену столарије и за то ће бити потребно око 150 милиона евра годишње. Што се тиче рударства, ту ће бити уложено око пет милијарди евра", навела је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг