Вести

Михајловић: Лојалност без струке доноси пропаст

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да се јавна предузећа понашају као државе у држави, да смена директора мора бити почетак, а не крај, кад је реч о темељним променама које су потребне у ЕПС-у. 

Михајловић је рекла да је одговорност за лошу организацију унутар ЕПС-а, недовољне залихе угља на депонијама, неблаговремено завршене ремонте, недовољне количине мазута и немање лиценце за набавку овог енергента искључиво на неодговорној групи људи који су управљали ЕПС-ом, на челу са директором ЕПС-а.

"Оно што се догодило у ЕПС-у је много више од јавашлука јер је прекидом производње електричне енергије, као и прекидом у напајању електричном енергијом дела становништва, угрожена не само енергетска безбедност државе, већ директно и национална безбедност земље. Сви покушаји да се кроз медијску кампању против министарства и мене скрене пажња са оних који су управљали ЕПС-ом, јесу замена теза и покушај скидања одговорности. Али, шта год говорили, каквим год "спиновима" се служили да би прикрили одговорност, на крају се морамо вратити на чињенице. Није Зорана запалила багер. Није Зорана давала извештаје Влади и председнику у којима се тврдило да је све спремно за грејну сезону и да по укључењу ТЕНТ Б1 у систем се више неће увозити струја. Није Зорана радила ремонт ТЕНТ Б1 који је убрзо по враћању на мрежу испадао из рада због неизбалансиране турбине и пожара на горионику, и других блокова који су испадали због лошег квалитета угља. То су чињенице које не можете да промените само због тога што вам се не свиђа министар", наводи Михајловић. 

Михајловић је нагласила да енергетика нигде у свету није иста као што је била пре 10 или 20 година и ако желимо да имамо довољно енергије и да будемо енергетски независни, онда приоритети и одлуке које доносимо морају да се заснивају на науци, струци и да буду економски рационалне, а не да се заснивају на интересима или "комбинацијама" појединаца.

"Избор директора у великим системима нигде није лишен политике и то није случај само у Србији, али је потребно да постоји и знање, стручност и марљивост, а не само лојалност, јер лојалност која без струке доноси пропаст, страховладу и представља одлично тло за корупцију. Поставља се питање чему су тачно лојални, јер лојални држави нису, странци на крају крајева такође нису. Чему су онда лојални, својим пословима, личним и лобистичким интересима?", упитала је Михајловић.

Михајловић је додала и да је Министарство од почетка упозоравало и ЕПС и Владу и јавност, на проблеме у функционисању предузећа. 

"Кад се показало да су људи из ЕПС-а нетачно тврдили да свега има довољно за зимску сезону, даноноћно су и Министарство, Влада и предузећа из енергетског сектора радили на томе да ЕПС добије мазут, као и лиценцу да би уопште могао да га набавља, јер је било јасно да још најмање месец дана неће бити довољно угља и да постоје озбиљни проблем са његовим квалитетом", навела је Михајловић.

Захваљујући јачању економије и стабилном буџету, на чему су годинама радили Влада и председник Вучић, држава може да поднесе трошак енергетске кризе, тако да цене за грађане остану исте, и да не буде угрожена привредна активност, додала је Михајловић.

 

Потребно нам је Министарство за зелену трансформацију и енергетску ефикасност

Михајловић је изјавила да ко жели да види Србију као енергетски независну и кроз 10, 20 и 30 година, залагаће се за инвестиције у зелену енергију, а не за ослањање на ресурсе којима није богата, као што је гас, или за потпуну зависност од угља.

Михајловић је истакла да би овом темом требало да се бави посебно министарство, а да решење није у стопирању енергетске транзиције Србије, него у сарадњи и планирању развоја електроенергетског система и инвестирању у нове енергетске капацитете.

"Закон о коришћењу ОИЕ је прошао широку јавну расправу и у његовој изради су, уз Министарство учествовала управо она предузећа која сад траже измене и одлагање примене овог прописа. За изградњу било које електране потребан је новац, али изгледа да је за неке проблем само кад се новац улаже у електране које користе ОИЕ. Овде је реч о капацитетима чија је градња планирана у наредних деценију или две, а не о електранама које чекају да буду прикључене на мрежу сутра, за месец или годину дана. С друге стране, изгледа да немају никакве бојазни око електрана на угаљ које ће и у Србији, у догледно време, бити оптерећене таксама на угљеник, које би значајно подигле трошкове ЕПС-а. С друге стране, трошкови производње енергије из обновљивих извора се смањују", истакла је Михајловић.

Михајловић је рекла да проблем балансирања који се представља као непремостива препрека развоју ОИЕ нешто са чиме се сусрећу и друге земље и да решење није у стопирању енергетске транзиције него у градњи нових енергетских капацитета, што се пре свега односи на реверзибилне ХЕ Бистрица и Ђердап 3.

"Ова област је толико важна за развој да није довољно да постоји један закон у овој области, него би у новој Влади требало да постоји и посебно Министарство за зелену трансформацију и енергетску ефикасност. Верујем да је чиста и здрава Србија оно што треба да оставимо будућим генерацијама, као и да одустајање од зелене енергије није став већине људи у Србији. Мислим да би било веома важно и корисно да поново отворимо разговор о овом питању и да видимо ко је за, ко против зелене енергије, као и ко је декларативно за, али својим чињењем или нечињењем ради против зелене енергије", изјавила је Михајловић.

 

Резултат је оно што се рачуна, увек ћу бити против негативне селекције

Михајловић је изјавила да су рад и резултати једино мерило бављења политиком и да ће се увек борити против негативне селекције.

"Знам са колико знања, енергије и страсти радим свој посао, знам кад нешто није добро и нисам министар који ћути и не меша се у свој посао, каквих је било у свим владама, па и у овој. Да сам ћутала и чекала да ова година прође, све би било бајно и нико ме не би нападао, коментарисао како радим и стављао на насловне стране таблоида. Нећу да дозволим да Србију воде и да у њој побеђују они који су више брука него понос Србије. Иза мене стоје рад и резултати и то је оно што је важно и што се рачуна. Сујете, љубоморе, интереси и лобији, који би да задрже постојеће стање не могу утицати на моје одлуке. И увек ћу се борити против негативне селекције, да лоши ђаци не буду у првим редовима, а да се добри склањају, као што не дозвољавам да они који су лоши буду јачи од струке, знања, искуства, васпитања, рада", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да је свесна да има оних који прате сваки њен потез не би ли је напали, али да верује да је за грађане важније шта је резултат једног министра, као и да многи нису у политици да би направили нешто добро за своју земљу.

"Бављење политиком даје могућност да учините нешто добро за своју земљу. Верујем да својом биографијом, својим радом и резултатима могу да допринесем напретку своје земље, као и странке којој припадам, а Српска напредна странка је велика и успешна странка. Верујем да је у Српској напредној странци највише оних који су вредни, радни, одговорни и који желе добро својој земљи, а који нису сви толико видљиви и присутни у медијима. Једна изрека каже да ће људи увек бацати камење на твој пут. Да ли ће то бити зид или мост, то је наш избор. А ја не прихватам да је зид, већ мост", закључила је Михајловић.

 

 

 

Извор: Нови Магазин