Вести

Михајловић: Најважнији је резултат за привреду и грађане

Потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић, најавила је поводом нове одлуке Светске банке да престане са објављивањем Дуинг бизнис листе да ће предложити да се постојећа Заједничка група за унапређење позиције Србије на листи Светске банке Дуинг бизнис реконструише и прерасте у радну групу за боље пословно окружење и привлачење нових инвестиција.

"Реформе које смо спроводили у претходном периоду дале су резултате у виду бољег пословног окружења, отварања радних места и чињенице да је Србија препозната као лидер у региону по приливу директних страних инвестиција. Наставићемо на томе да радимо и убудуће, заједно са свим нашим међународним партнерима, укључујући и Светску банку, јер је од самог рангирања много важније што је бољи амбијент допринео расту БДП-а и новим инвестицијама. Најбољи пример тога је е-дозвола, која ће процес добијања грађевинске дозволе чинити лакшим, без обзира на то да ли постоји Дуинг бизнис листа", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да је Србија сваке године напредовала на овој листи, али да је суштински важно то што расте број инвестиција.

"Подсећам да је Србија на Дуинг бизнис листи за 2020. годину била на 44. месту од 190 земаља. У категорији издавања грађевинских дозвола били смо на зачељу, на 186. месту, а сада смо девети у свету. Сваке године од 2016. смо напредовали, јер смо спроводили реформе и омогућили унапређење пословања, бољу сарадњу јавног, невладиног сектора и бизнис заједнице. Наше напредовање резултат је решености да политичка стабилност постане основа за економски напредак који остварујемо. Такву политику препознало је на десетине инвеститора. Без обзира на облик и назив, радна група ће наставити да ради на побољшању услова пословања, унапређењу инвестиционог амбијента и за стране и за домаће инвеститоре", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да свака реформа која је била позитивно оцењена и на Дуинг бизнис листи била је важно додатно признање, а не сврха реформских активности Владе Србије.

"У спровођењу реформи водили смо рачуна о свим значајним ранг-листама и њиховој методологији, укључујући и листу Дуинг бизнис, као и успешним примерима реформских процеса спроведених у другим земљама, а који могу да помогну да направимо још бољи амбијент за инвестиције у Србији. Напредак Србије на Дуинг бизнис листи био је резултат одлучне политике Владе да се створи пословно окружење које ће бити атрактивно како за домаће, тако и за стране инвестиције и допринети бољим условима живота свих грађанки и грађана Србије", рекла је Михајловић.

 

 

 

Извор: Танјуг