Вести

Михајловић: Не окрећимо главу од насиља, оно није приватна ствар

Србија и ове године учествује у глобалној УН кампањи "16 дана активизма против насиља над женама", и низом активности и догађаја поручује да је родно засновано насиље недопустиво и да му се мора стати на крај.

Низом активности чији је циљ подизање свести јавности о размерама насиља према женама у нашем друштву и важности превенције свих облика родно заснованог насиља, Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије се данас прикључује обележавању 30. по реду глобалне УН кампање "16 дана активизма против насиља над женама", чији је овогодишњи слоган "Orange the world: Зауставимо насиље над женама одмах!".

У складу са слоганом овогодишње кампање, потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић је истакла да је "одмах!" прави моменат да се придружимо овој борби и без одлагања обезбедимо сигурно окружење за све жене и девојчице у Србији.

"У години када коначно можемо да се похвалимо чињеницом да имамо готово заокружен нормативно-стратешки оквир у области родне равноправности, са усвојеним Законом о родној равноправности, Стратегијом за родну равноправност и Стратегијом за спречавање и борбу против родно заснованог насиља над женама и насиља у породици имамо све основе да будемо још гласнији и упорнији у нашој заједничкој борби против свих облика насиља над женама. Оно се јавља у разним облицима и није увек једнако видљиво и лако препознатљиво, али управо то је разлог зашто треба да радимо на подизању свести јавности о важности препознавања, превенције и пријављивања насиља, да поручимо свима да не окрећу главу ако сумњају да су били сведоци насиља, јер насиље није приватна ствар", поручила је Михајловић.

Између осталих активности, у фокусу овогодишње кампање је премијера представе "Мачка печена" која показује како изгледа живот једне жене у ситуацији насиља, а организатори догађаја поводом премијере представе су Координационо тело, "UN Women", Министарство за европске интеграције, Делегација Европске уније у Србији и Норвешка амбасада.

Бројни локалитети и знаменити споменици у Београду и другим градовима Србије ће и ове године бити осветљени у наранџасто, боју кампање "16 дана активизма против насиља над женама", како би локалне самоуправе и главни град дали свој допринос борби за изградњу светле и оптимистичне будућности за жене и девојчице у Србији.

Координационо тело је у сарадњи са УН Србија подржало објављивање песме "Равноправно" првог ромског женског бенда "Pretty Loud" која нам поручује да сви треба да храбро устанемо против насиља и придружимо се борби која се тиче свих нас.

Национална коалиција за окончање дечијих бракова ће, симболично, током трајања глобалне кампање одржати конференцију "Заједно за окончање дечијих бракова: за право на избор, образовање и бољу будућност", чији је циљ представљање досадашњих активности Националне коалиције и дискусија о важности мултисекторског приступа у борби за окончање дечијих бракова.

У сарадњи са Координационим телом, фудбалски клуб Црвена звезда ће на утакмици Лиге Европе против клуба Лудогорец поставити транспарент са натписом "Стоп насиљу над женама" дуг 17 метара и на тај начин још једном показати да подржава заједничку кампању усмерену против родно заснованог насиља.

Подсетимо, глобална кампања "16 дана активизма против насиља над женама" у целом свету почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама, а завршава се 10. децембра Међународним даном људских права.

 

 

 

Извор: Танјуг