Вести

Михајловић: Нису обновили ни километар пруга док су били на власти, а данас износе неистине

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, одбацила је као неосноване критике Народне странке у вези са решавањем проблема безбедности на пружним прелазима.

“Колико је власт чији је био део Вук Јеремић бринула о железници, најбоље говори да су пролазиле године, а да ниједан километар пруге у Србије не да није био изграђен, него није ни обновљен. За разлику од тог времена, у протекле четири године обновљено је више од 550 километара пруга, нашим пругама иду нови, модерни возови и градимо прву брзу пругу у овом делу Европе, Београд – Будимпешта”, рекла је Михајловић.

Михајловић је подсетила да је у једној од студија Светска банка оценила да је Србија на железници пропустила 2,5 инвестициона циклуса, односно 40 година развоја. “То данас више није случај, железница је данас за државу стратешки важна и у њу се улажу милијарде евра, док је за време неких ранијих власти била потпуно запостављена”, наводи Михајловић.

Потпредседница Владе истиче да је безбедност у саобраћају превише важна тема да би се користила за напад на политичке противнике, а посебно ако неко покушава да политичке поене сакупи износећи неистине.

“Примера ради, у претходне две године аутоматизовано је и постављене су рампе на 22 путна прелаза, на 44 путна прелаза постављен је видео-надзор, осветљено је рефлекторима 35 прелаза, а грађевински је уређено више од 100 путних прелаза, док је још 236 прелаза на пругама које се реконструишу. Та улагања ће се наставити и наредних година, јер желимо да Србија добије модерну и безбедну железницу, какву грађани Србије заслужују”, рекла је Михајловић.

 

 

 

Извор: Танјуг