Вести

Михајловић: Нови мост код Љубовије до краја 2020. године

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, обишла је оштећени мост код Љубовије, који је река Љубовиђа срушила 22. јуна на путу Мали Зворник - Љубовија - Бајина Башта, а Путеви Србије најавили су да ће саобраћај бити успостављен девијацијом за недељу дана, а нови мост изграђен до краја године.

Михајловић је рекла да ће бити направљен нови мост и истакла да је држава у претходних неколико година уложила око девет милијарди динара у путеве на територији мачванског округа.

Министарка је претходно обишла са вд. директором Путева Србије, Зораном Дробњаком, и обновљени мост Трешњица код Малог Зворника на државном путу Љубовија - Бајина Башта.

"Тај мост је био затворен годину дана за теретни саобаћај односно возила тежине преко три тоне. Путеви Србије су га поправили тако да сад може да иде теретни саобраћај", рекла је Михајловић.

Додаје да је у мост Трешњица уложено 30 милиона динара тако да сада теретна возила више не морају да иду преко Ваљева.

"Од пре неколико дана овај мост је у употреби за теретњаке који сада, њих око 300 дневно, више не морају да иду преко Ваљева и Дебелог Брда, путем дугачким 120 километара, јер је пут директно преко овог моста од Љубовије до Бајине Баште дуг 54 км. То значи да ће и трошкови и утрошено време бити мањи а безбедност боља".

Наставићемо да пратимо реализацију свих пројеката заједно са председником општине, да ово што смо данас обећали и урадимо, поручила је Михајловић.

Урађена је комплетна санација моста: санација комплетне коловозне плоче, замењена је ограда - нова камена ограда, урађени нови габионски зидови, нови асфалт.

 

Братољуб ускоро у функцији, гранични прелаз готов до марта

Мост између Братунца и Љубовије, назван "Братољуб", који је Србија изградила још пре три године, биће у функцији до марта, када се очекује да БиХ са њихове стране заврши изградњу заједничког граничног прелаза, изјавила Михајловић.

"Гради се гранични прелази са босанске стране и радови се сада обављају у динамици коју су рекли извођачи. И до марта тај гранични прелаз би коначно требало да фунциконише", рекла је Михајловић.

Михајловић истиче да Србија није уложила мали новац у изградњу "Братољуба", као и да је тај мост направљен у року, али да је босанска страна каснила са прављењем заједничког граничног прелаза.

То ће много ће значити за грађане са обе стране, истакла је Михајловић и изразила очекивање да ће БиХ испоштовати најављену динамику радова и да ће конацно у марту моћи да користимо тај гранични прелаз.

Михајловић додаје да је страшна епидемија погодина не само Србију већ и цео свет и да је зато МГСИ наложило да се на градилиштима ради уз све мере опреза односно да се користе заштитна опрема и маске.

"Имамо данас више од 5.700 радника који раде на градилиштима широм Србије и за сада немамо ниједног зараженог. То показује да се уз мере опреза можемо сачувати и да свако од нас треба да буде одговоран", нагласила је министарка.

Министарка каже да је у току грађевинска сезона и да економија не сме да стане и да су у току сви велики пројетки на изградњи саобраћајне инфраструктуре.

"Надам се да ћемо у августу расписати тендер за градњу прве деонице Ниш - Плочник на будућем аутопут од Ниша до Мердара, а радови би требало да почну до марта следеће године", навела је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг