Вести

Михајловић: Организоваћемо референдум о Рио Тинту

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да ће о пројекту "Јадар" грађанке и грађани дати последњу реч на референдуму и то након што у потпуности буду упознати са свим чињеницама и резултатима студија. Михајловић је рекла да је намера појединаца који се користе лажима у вези са овим пројектом да унесу пометњу и шире панику у јавности и тиме себи омогуће улазак на политичку сцену.

"Свакако ће на референдуму грађани дати последњу реч, али они морају да знају све податке. Последњих месеци слушамо полуистине и лажи које долазе са многих страна. Држава је одговорна, бићемо потпуно јасни и показаћемо све чињенице. Још увек не знамо какав ће бити утицај на животну средину, јер студија није завршена. А приче о томе да ће Мачва бити потопљена, да ће Сава носити отпад до Београда нису само политичке, то је и ширење панике. Разумем истинске борце за природу, као и људе који ову тему намећу како би добили на политичком значају, али није добро да се политичари служе неистинама, обмањују јавност и шире панику", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да је јадарит развојна шанса, јер отвара могућност да имамо читав ланац производње литијума, литијумских батерија и фабрике електричних возила.

"То је шанса да имамо у тој области просечне плате између 5.000 и 12.000 евра. Све ће бити јавно објављено, а према ономе што до сада знамо је да ће, ако се зато будемо одлучили, то бити рудник са подземном експлоатацијом, користиће се нове технологије и већи део ће бити дигитализован. Ипак, да ли ће пројекат Јадар заживети зависиће од воље грађанки и грађана, али је сигурно да ће све регулативе, не само домаће, већ и европске у погледу заштите животне средине морати да се поштују", истакла је Михајловић.

 

Не идем на ботокс, шминкерка ми долази у пет ујутру

Михајловић важи за неговану жену, а у медијима јој се често спочитава то да доста новца троши на гардеробу, торбе, шминку...

"Шминка ме моја пријатељица дуги низ година. Није јој тешко и много јој хвала за то. Она стварно долази ујутро, она ме нашминка, је не умем. Пробала сам, учила сам, али то није то. Мислим јесте, уколико немам сликање или неку емисију, али пошто сад готово сваки дан имам такве ствари, она долази да ме нашминка и то не траје дуго а ја се лепше осећам", објаснила је Михајловић.

Михајловић је додала да је и у средњој школи водила рачуна о кожи, коси, гардероби, без обзира на килажу.

"Једноставно сам таква, не умем то да објасним. Не мислим да је то лоше иако је често било негативно коментарисано", објаснила је Михајловић.

Михајловић је открила да не ставља ботокс, али да има живот ван политике и посла.

"Тај посао је брига о мени. Свако има различита задовољства и жеље. Мислим да може да се посматра и овако, да ли би било боље да сам зарозана, да не водим рачуна о себи, да ми је исцепана кошуља. Ја представљам своју државу и на тај начин, на најбољи могући начин. Бићу уредна, водићу рачуна да све буде складно и да нема израза", нагласила је Михајловић и додала да је грађанима много важније да се граде путеви, железнице, аеродроми.

 

Зелена агенда доноси привредни раст и енергетску стабилност

Михајловић је рекла да је суштина зелене агенде повећање броја радних места, привредни раст и енергетски стабилна и безбедна Србија. Михајловић је подвукла да држава води одговорну енергетску политику засновану на визији о зеленој енергији и зеленој економији.

"Ова година је важна, ово је година у којој се доносе одлуке о томе да ли ћемо пратити светске тенденције и ући у процес енергетске транзиције, повећати производњу енергије на здрав и одржив начин, јер не смемо да дозволимо да будемо изоловани. Наша визија је зелена агенда, знамо шта хоћемо, донели смо модерне законе који нам омогућавају да убрзамо процес декарбонизације и брже идемо ка зеленом рударству и зеленој енергетици", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да је производња енергије из обновљивих извора бржа, јефтинија и знатно мање утиче на здравље људи и животну средину.

"Наша визија је да до 2040. године већи део електричне и топлотне енергије добијамо из зелених извора, соларних електрана, ветропаркова, хидроелектрана, биомасе. Тиме ћемо директно утицати на смањење емисије угљен диоксида. Ми ћемо радити на изградњи нових, зелених електрана, јер је то суштина наше визије – привредни раст и нова радна места, али истовремено, радимо и на ревитализацији постојећих термоелектрана и не постоји разлог да се ниједан постојећи енергетски капацитет затвара", напоменула је Михајловић.

Михајловић је, говорећи о капацитетима у рударском сектору у Србији, истакла:

"Када Зиђин буде отворио рудник Чукару Пеки ове године, Србија ће бити други произвођач бакра и злата у Европи. Наши кинески партнери су прошле године отворили четири зелена рудника, то ће урадити и у нашој земљи. То значи да ће поред поштовања високих стандарда заштите животне средине, користити технологије које емитовање штетних гасова своде на минимум. Ове услове ће морати да поштују сви рудници који постоје или ће се отворити у Србији", подсетила је Михајловић.

 

У августу први уговори о замени столарије, субвенције и за соларне панеле

Михајловић је изјавила да ће Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и Закон о коришћењу обновљивих извора енергије омогућити домаћинствима да смање потрошњу и трошкове електричне енергије, али и допринети здравијој животној средини и повећању учешћа енергије добијене из обновљивих извора.

"Процедура за добијање дозвола за уградњу соларних панела је новим законом поједностављена, све се завршава у четири корака. Након израде пројекта, локална самоуправа даје одобрење, јер није више потребна грађевинска дозвола. После инсталирања система, потписује се уговор са локалном дистрибуцијом који ће такође бити једноставан, типски", објаснила је Михајловић.

Михајловић је додала да ће држава субвенционисати и уградњу соларних панела, а када је реч о замени столарије и изолацији, рекла је да очекује да први уговори са грађанима буду потписани у августу.

"Трошимо у нашим домаћинствима 40 одсто више енергије него што троше просечна домаћинства у Европској унији.  Заменом столарије и изолацијом ћемо уштедети, трошити мање енергије. Подсећам да ће држава и локална самоуправа учествовати са 50% укупних трошкова. У августу очекујемо прве уговоре са грађанима и видеће се резултати већ следеће грејне сезоне", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Курир