Вести

Михајловић: Потпуна криза идентитета Савеза за Србију

Чланица Председништва СНС, Зорана Михајловић оценила је данас да нико као грађански протести нису потпуно разоткрили смисао и суштину странака српске опозиције и на "потпуну кризу идентитета Савеза за Србију".

"Показали су да Ђилас, Јеремић, Обрадовић и остали нити имају било какву идеју, нити знају шта хоће, нити смеју да изађу на изборе и, на крају, нити их грађани који протестују подржавају, већ се јавно дистанцирају од њих. Потпуна криза идентитета Савеза за Србију", изјавила је Михајловић.

Она додаје да једино што опозиционе странке знају јесте да су против свега у Србији и да мрзе председника Србије Александра Вучића.

"Са онима који су упропастили Србију, који су опљачкали фабрике и људе избацивали на улицу, са онима који нису били способни да изграде километар ауто-пута или обнове пругу, са онима који немају ниједан једини предлог сем мржње и којима је једини циљ гола власт, с њима немамо шта да разговарамо.

Али, и председник Александар Вучић и Влада Србије и ја увек смо спремни да разговарамо са грађанима и да урадимо све да бисмо поправили ствари које грађане погађају. Јер наш главни посао и јеста да сваког дана поправљамо Србију", рекла је Михајловић.

 

Орден Александра Невског потврда угледа Србије и Вучића

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић честитала је председнику Александру Вучићу на високом руском одликовању Александар Невски и оценила да је то потврда угледа који Србија и Вучић лично данас уживају међу великим силама.

"Одлука председника Руске Федерације Владимира Путина да одликује српског председника Александра Вучића орденом Александра Невског најбоља је потврда угледа који данас ужива Србија и њен председник међу великим силама и светским лидерима, али и знак да можемо очекивати још бољу сарадњу Србије и Русије у свим областима", навела је Михајловић.

Михајловић је додала да је "додела највишег ордена руске државе српском председнику охрабрење и за Владу Србије и за све који раде на томе да односи Србије и Русије буду још бољи, како политички, тако и економски".

"Честитам председнику Србије на овом великом признању, које последњих сто година није добио ниједан Србин, и верујем да ова вест треба да обрадује свакога ко жели напредак Србије и још боље односе с њеним традиционалним пријатељима, какав је Русија", истакла је потпредседница Владе Србије.

 

Приштина тражи нове изговоре да не укине таксе

Потпредседница Владе Зорана Михајловић каже да је одбијање нове приштинске делегације за преговоре у Бриселу да повуче таксе на робу из централне Србије срамотно и да додатно дестабилизује регион.

"Види се да је Приштина у великој нервози због све јачег притиска да укину једностране и дискриминаторске таксе на робу из Србије. На састанку са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини нова преговарачка делегација Приштине показала је своје право лице и нове изговоре да задрже антицивилизацијске мере које је читав свет осудио. И то је читава Европа јасно видела", рекла је Михајловић.

Она истиче да је једини пут ка стабилности региона и бољој будућности Срба и Албанаца у дијалогу и тражењу компромисних решења, додаје да је Београд за то спреман, али да дијалога с Приштином неће бити док не уради оно што од ње већ тражи читава међународна заједница.

 

Споразум са Управом за спречавање прања новца

Потпредседница Владе Зорана Михајловић потписала је данас са в. д. директора Управе за спречавање прања новца Жељком Радовановићем Споразум о сарадњи, чиме је Србија постала једина земља у региону која је на овај начин институционално регулисала област грађевине.

Такође, Србија је постала и прва која на систематски начин решава проблем пласирања „прљавог новца" у овај сектор.

Михајловић је истакла да је овај споразум потписан на основу документа Владе Србије „Процена ризика од прања новца и процена ризика од финансирања тероризма“, где је сектор грађевинарства таргетиран као један од потенцијално ризичних за прање новца.

„Овај споразум је изузетно важан за Министарство грађевинарства, посебно имајући у виду да се у документу који је Влада Србије усвојила прошле године наглашава да се пласирање прљавог новца у некретнине најчешће одвија кроз инвестирање у изградњу стамбено-пословних објеката и у куповину непокретности", рекла је Михајловић.

Овим споразумом учинићемо сарадњу са Управом још ефикаснијом, јер ћемо знати када и на који начин да реагујемо, додала је Михајловић.

Потписивањем овог споразума Србија је једина земља у региону која је на овај начин институционално регулисала област грађевине и тиме прва која на систематски начин решава проблем пласирања „прљавог новца“ у овај сектор.

Потпредседница Владе додала је и да је Министарство и до сада обавештавало и достављало информације и пријаве како Управи за спречавање прања новца, тако и тужилаштву у случајевима нелегалне градње.

„Препознали смо да је овакав споразум неопходан као механизам којим ће Министарство грађевинарства редовно обавештавати Управу о евентуалним сумњама до којих долази у обављању посла из своје надлежности, као што су издавање грађевинских дозвола, озакоњење објеката или инспекцијски надзор, а запослене ћемо додатно обучити да такве случајеве препознају“, рекла је Михајловић.

 

Осуђујем нападе на Милену Ивановић

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић најоштрије је осудила нападе на друштвеним мрежама на Милену Ивановић, супругу убијеног Оливера Ивановића, оценивши да је такво понашање недолично, увредљиво и штетно.

"Замерати једној жени што је наставила свој живот, због себе и свог детета, и то на најприземнији начин блатећи је по друштвеним мрежама, злоупотребљавајући њене фотографије и њену трагедију, и критиковати је јер је сређена и насмејана, недопустиво је. Питам се шта треба да уради жена која је остала без мужа, једна удовица, да би задовољила патријархална очекивања средине? Да се угаси и увене, носи црнину да би је појединци похвалили како је добра и узорна супруга", упитала се Михајловић.

Потпредседница Владе рекла је да такве реакције не само да нису пристојне, већ су и веома опасне јер показују да жена која има став олако буде стављена на "стуб срама", посебно ако тај став није у складу са туђим очекивањима.

Како је навела, данас, када су начелно свима пуна уста родне равноправности, нико нема право да жене "линчује мржњом и увредама".

"Нико нема право на то. Не у Србији у којој се свакодневно боримо за модерно друштво у којем све грађанке и грађани морају да имају једнака права и могућности за живот", поручила је Михајловићева.

 

 

 

Извор: Танјуг