Вести

Михајловић: Састанак у Сочију од велике важности за Србију

Веома је важно то што председник Александар Вучић данас у Сочију разговара са руским председником Владимиром Путином о новом уговору о цени и количини гаса за Србију, јер, шта год ко мислио, Европа је и те како зависна од руског гаса, а такође и наша земља, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.

Михајловић је истакла да је цена гаса на берзама близу 1.000 долара за 1.000 метра кубних, да је Србија по старом уговору са Русима, који истиче до краја године, куповала гас по цени од 270 долара за 1.000 кубних метара, а да је уверена да ће и овога пута бити договорена одржива цена.

"Ми немамо другог добављача гаса и немамо га свих ових деценија и потрајаће то време где ћемо ми користити само руски гас, према томе, верујем да је данашњи састанак председника Вучића са Путином добро припремљен", рекла је Михајловић.

Подсећа да Србијагас од лета разговара са Гаспромом о дугорочном уговору за испоруку гаса.

Михајловић истиче да морамо бити реални и да цена по којој смо по старом уговору куповали гас од 270 долара не може сада да буде, због целе енергетске кризе и зато што имамо једног снабдевача.

Наводи да је за Србију сада важно да има дугорочан уговор, не на три или пет година, него на 10 година као и до сада, друга ствар да договори добру количину гаса, а пројекције су да нам је потребно три милијарде метара кубних гаса.

"Сматрамо да ће се гас у нашој земљи у наредним годинама и те како користити, јер се привреда развија, а биће ту и гасних електрана, биће неке нове индустрије која ће такође користити гас", рекла је Михајловић.

Трећа важна ствар, додаје Михајловић, јесте цена, истичући да верује да ће цена која буде договорена бити одржива за нас.

Говорећи о складиштењу гаса, Михајловић је истакла да је велика ствар што Србија има своје складиште гаса, без обзира што је оно 51 одсто власништво руског партнера, а 49 одсто Србијагаса.

"Имамо одређене количине гаса које нам гарантују стабилност, чак и у некој ванредној ситуацији. На крају крајева, имали смо пре две недеље ванредну ситуацију када је дошло до проблема на гасоводу у Бугарској, ми смо аутомаски одмах почели да користимо гас из Банатског двора", навела је Михајловић.

У наредном периоду, истиче, биће важно да Србија прошири Банатски двор, јер су нам потребне веће количине гаса, и додаје да се са руским партнерима о томе преговара.

Додаје да постоји и пројекат у Србијагасу за изградњу још једног подземног складишта гаса.

То је, истиче, важно како би се Србија обезбедила за случај неких нових будућих енергетских криза.

У том смислу је, додаје, важна и диверзификација, и да у наредним годинама правимо договоре и да га снабдевамо из Азербејџана, Грчке, Израела.

"Србија, без обзира на сва своја партнерства, мора да води рачуна да до 2050. године има неки проценат у потрошњи гаса од неког другог снабдевача, не само руског", закључила је Михајловић.

 

Закони о референдуму и експропријацији немају везе са Јадром

Михајловић је изјавила да закони о експропријацији и референдуму немају никакве везе са пројектом потенцијалне експлоатације литијума у Јадру.

"Уколико они који су направили протест сматрају да су закони повезани са пројектом Јадар - нису у праву и то само показује да нису упознати са законима. То говори да не познају основне ствари. Сви подаци са којим баратају немају никакве везе са причом у Јадру с обзиром да нико не може са сигурношћу да каже да ли ће експлоатација литијума утицати на животну средину", рекла је Михајловић и додала:

"Када Студија о процени утицаја на животну средину буде готова и објављена, о томе ће моћи да се расправља. Најбољи домаћи и инострани стручњаци раде ту студију и када буде објављена треба сви да седнемо и да разговарамо о њој. Наш интерес је да заштитимо животну средину, имамо законе који су усклађени са највишим стандардима ЕУ. Ако се покаже да је студија у складу са законима, онда ћемо је ставити на референдум, да грађани о њој одлуче".

Према њеним речима приче које се неко време воде о Јадру, активностима заустављања ауто-путева и развоја земље, то све личи на лудистички покрет.

"Ако се већ буните за сваку инвестицију, онда то ставите у политички програм и изађите на изборе. Та замена теза да се борите за животну средину и да хоћете да уништите све што се у овој змељи ради и гради, то не иде једно са другим", рекла је Михајловић.

 

Цена струје за грађане остаје иста до краја зиме

Михајловић је поручила да неће бити промене цене струје за домаћинства све до краја грејне сезоне, односно до марта месеца.

Михајловић је рекла да је то најчешће питање које Министарство добија од грађана и поновила да је одлука државе да цена за домаћинства остаје иста.

"У међувремену, свакако већ има одређених промена за привреду и индустрију, како њихови уговори полако у току године истичу, тако ЕПС разговара са сваком компанијом и проналази оптималну цену и за ЕПС и за те компаније", рекла је Михајловић.

Истиче да држава мора да помогне привреди, јер је, наглашава, веома значајно да се привреда окрене да користи гас, а што мање струју, а тренутно је, додаје, немогуће да функционише без те струје.

"Цена електричне енергије за домаћинства остаје, неће се мењати, а цена за привреду се мења. Видећемо од следеће године какво је стање и како ћемо радити са ценом за домаћинство", рекла је Михајловић.

Додала је да ће се држава потрудити да цена за привреду не угрози њихове производе и конкурентност, а самим тим и конкурентност државе.

 

СНС јесте Вучић, излишно причати о неком другом на челу СНС

Михајловић је изјавила да је свака прича о томе да ли би Александар Вучић требало да остане председник странке потпуно излишна.

"СНС јесте Вучић и потпуно је смешно очекивати да неко други буде на челу странке, нисам сигурна да би странка уопште могла на тај начин да функционише", рекла је Михајловић.

Како је рекла, Вучић је стварао ту странку и борио се за њу и окупио многе људе у њој.

"Ова странка броји 700.000 људи. Некима то смета, али то је данас највећа странка на Балкану. Поред тога што јесте лидер странке, он је државник и зашто бисмо се ми сада склањали од човека који је све ово створио", истакла је Михајловић поводом предстојеће скупштине странке СНС на којој би требало да буде реч и о избору руководства странке.

На питање да прокоментарише то што се уочи Скупштине СНС говори о новим младим људима, Михајловић је рекла да је тако пред сваку скупштину странке.

"Не може странка да постоји ако нема нове и младе људе, али не морају то само да буду нови млади људи, већ људи који ће наставити све оно што јесте СНС", рекла је Михајловић и додала да увек када се одржава скупштина СНС буде промена у саставу Главног одбора, као што ће, по њеним речима, бити сада у Председништву странке.

 

Нема дуга, реч је о притиску на Србе на северу Косова и Метохије

Михајловић је изјавила да одлука Косовског оператера преносног система електричне енергије (КОСТТ) да више не покрива трошкове електричне енергије у четири српске општине на Косову и Метохији није донета због наводног дуга од 17 милиона евра, пошто тај дуг не постоји, већ због притиска на Србе како би отишли са севера Косова и Метохије.

Михајловић је рекла да то што кажу привремене приштинске институције, да је то одлучено јер Срби не плаћају струју на северу, нема везе са истином.

"Прво, КОСТ је оператер преносног система и не бави се тиме, већ пре свега, дистрибутери. У питању је стални притисак, са којим Срби живе већ годинама, када је реч о снабдевању струјом севера Косова и Метохије", рекла је министарка.

Рекла је и да нам приштинске институције не дозвољавају да сертификујемо предузеће које би се бавило на Косову и Метохији дистрибуцијом.

"Ако имате ситуацију да вас затворе са свих страна, а да вам са друге стране говоре о неким дуговима..., не постоји економска нити политичка логика која се тамо дешава", рекла је Михајловић.

Додала је да Канцеларија за Косово и Метохију чини све, уз помоћ ЕМС-а и владе, да се реши та ситуација и да се и европским представницима објасни шта се тамо дешва.

Михајловић је рекла да ће бити учињено све да Срби на Косову и Метохији имају довољно струје и да остану на северу Косова и Метохије.

 

Нуклеарне електране не би требало да буду баук

Михајловић је изјавила да би Србија у наредним годинама требало да размишља о новим изворима енергије, због зелене агенде и смањења резерви угља, а да би требало сагледати и могућност изградње нуклеарних електрана.

Михајловић је навела да изградња нуклеарне електране не би требало у нашој земљи да буде "баук".

Наводи да, у том смислу, мораторијум на изградњу нуклеарних електрана у Србији није највећи проблем, већ управо подизање свести грађана да данас постоје новије технологије у изградњи нуклеарних електрана и шта нам та енергија доноси.

Михајловић истиче да, уколико се будемо определили на изградњу нуклеарне електране до 2050. године, да ће се радити са најбољима и бити коришћене најбоље технологије.

"Прво, отворићемо потпуно расправу о томе. Друго, слажем се да од тренутка када је донет мораторијум, односно забрана изградње нуклеарних електрана у нашој земљи 1986. године, тада су затворени сви смерови на факултетима и више се не учи о томе. Потребна нам је најновија технологија и да учимо где је то најбоље и уколико се будемо одлучили за то да то свакако радимо у партнерству", рекла је Михајловић.

Истиче да је суштина у томе да Србија може да има довољне количине струје које производи на својој територи и да не мора да увози ниједан киловат струје, ако крене под хитно да гради своје капацитете.

Говорећи о обезбеђивању довољних количина енергије за нашу земљу, Михајловић је навела да је у том смислу важно и да ЕПС гради енергетске објекте, што није учинио у последњих 30 година, а држава ће ширити и правити нова складишта гаса, тражити друге снабдеваче гаса.

С друге стране, истиче, држава ће се трудити да у будућности што више енергије добија из хидроелектрана, великих соларних електрана, ветроелектрана...

"Министарство је направило један план и вредност потенцијалних инвестиција које би требало да направимо износи преко 17 милијарди евра, што је огроман новац, али вредност пројеката у инфраструктури и саобраћају је више од 20 милијарди евра. Дакле, то није недостижно. Дакле, хидро, ветар, солар и гасне електране које треба да се праве овде, јер нема ниједног разлога ако већ имамо, а имаћемо три гасовода да то не радимо, и наравно потенцијална могућност разговора о модуларним нуклеарним електранама", рекла је Михајловић.

Говорећи о средствима у буџету за 2022. годину за Министарство рударства и енергетике, изразила је задовољство што је он виши за неких 35 одсто и то управо у делу енергетске ефикасности и због субвенција за соларне панеле.

Наводи да је један део енергетске безбедности везан за изградњу нових капацитета, а да је други правац да се смањи потрошња електричне и топлотне енергије, коју, како је рекла, у нашој земљи трошимо четири пута више него све земље у ЕУ.

"Да бисмо то урадили покренули смо пројекат за замену столарије и субвенције за то и за постављање соларних панела на породичним кућама. Окренули смо се становништву, које пре није могло да замени врата и прозоре, држава даје 50 одсто са општином или градом, а других 50 одсто домаћинства", навела је Михајловић.

Рекла је да је до сада објављен један позив за замену столарије и један за соларне панеле, да је интересовање невероватно, због чега ће током следеће године бити најмање три или четири позива за столарију и соларне панеле.

 

 

 

Извор: Танјуг