Вести

Михајловић: Влада показала да је за дијалог

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је одлуком о укидању уредбе о просторном плану Влада суштински испунила све захтеве еколошких организација. Михајловић је рекла да је то заједничка одлука Владе донета за захтев грађана, а да сви додатни захтеви немају везе са екологијом, већ искључиво са политиком.

"Заједно смо донели одлуку да се уредба укине. Мислим да је важно да грађани и грађанке знају да су испуњени сви захтеви, али је чињеница да многи ово користе искључиво у политичке сврхе. Влада је показала да је за дијалог, да све време чујемо шта грађани говоре, да људи у Горњим Недељицама не желе "Рио Тинто" и поништили смо све одлуке од 2004. године", рекла је Михајловић одговарајући на питање новинара после састанка са начелницима управних округа у Београду.

Михајловић је рекла да не разуме додатне захтеве и истакла да се тема екологије злоупотребљава у предизборној кампањи.

"Покушаји да се екологија злоупотребљава доказују да њима није стало до грађана или до животне средине, нити до привредног развоја. Наша земља је богата критичним минералним сировинама. Оверене резерве вредне су више од 250 милијарди евра, а ми и прошле године и сада говоримо да ништа не може да се ради уколико нису испуњени највиши стандарди заштите животне средине. Све друго је политичка борба, која се своди на заустављању развоја. Не смемо да застанемо, јер онда то значи да идемо уназад", рекла је Михајловић.

 

Крајем јануара нови јавни позив за замену столарије, олакшице за девастиране општине

Михајловић је изјавила после састанка са начелницима округа у Србији, са којима је разговарала о пројекту унапређења енергетске ефикасности, који Министарство спроводи са локалним самоуправама, да ће крајем месеца бити расписан нови јавни позив за доделу субвенција за замену столарије.

Михајловић је рекла да је само за ову годину обезбеђено 230 милиона евра за субвенције за замену столарије и постављање соларних панела, а да ће крајем јануара и почетком фебруара бити расписани нови јавни позиви за оба пројекта.

"Нови јавни позив за субвенције за унапређење енергетске ефикасности расписаћемо крајем месеца, а већ у фебруару нови јавни позив и за доделу субвенција за соларне панеле. Држава је обезбедила довољно новца, као да градимо једну електрану. Имамо све могућности да омогућимо свим грађанима и грађанкама да смање потрошњу енергије. Први пројекат који се завршава, за који су издвојене 1,2 милијарде динара, и те како ће донети резултате и домаћинствима која учествују смањити рачуне за 20 до 30 одсто. На националном нивоу то значи уштеду од 50 милиона киловат-сати годишње и, што је једнако важно, 300.000 тона мање емисије угљен-диоксида", објаснила је Михајловић.

Михајловић је рекла да је за ову годину Министарство обезбедило 230 милиона евра и најавила олакшице за девастиране општине и социјално угрожене грађане.

"Циљ је да сва домаћинства добију могућност да замене столарију. То је национални интерес и циљ, да у наредних неколико година смањимо потрошњу за најмање 30 одсто, због тога смо обезбедили довољно новца, јер је ово важан пројекат, као да градимо нову електрану", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг