Вести

Михајловић: Влада Србије улаже 300 милиона евра у водни саобраћај

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да Влада Србије улаже 300 милиона евра у водни саобраћај и прецизирала да сва улагања у ту област, укључујући и приватни сектор, износе око пола милијарде евра.

Михајловић је после потписивања Меморандума о узајамном разумевању између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарства индустрије и трговине Русије о сарадњи у области трговачке бродоградње на Пословном форуму у Београду, најавила да ће се градити нове луке.

Она је додала да ће се почетком следеће године градити Лука Смедерево, а да се, поред тога, раде и још две, и то у Београду и Сремској Митровици.

Михајловић је истакла да се после 30 година улаже у лучку инфраструктуру, да се раде пројекти, граде нове луке, као и преводница на Тиси.

Према њеним речима, ради се и на уклањању флота које су онемогућавале да Дунав постане плован.

"Циљ је да Србија са дунавским коридором постане атрактивнија него што је била. Морамо да подржимо овај вид саобраћаја, јер су могућности велике и држава ће имати користи од тога", навела је Михајловић.

На Пословном форуму учествују представници највећих руских компанија из области бродоградње и речног превоза, а идеја је да се размотре могућности сарадње у области цивилне бродоградње.

 

Не може све држава сама, важна помоћ целог друштва

Потпредседница владе и председница Кординационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је данас, поводом учесталих случајева насиља над женама, да је држава претходних година изменила све законе и појачала рад институција, те да је у борби са тим проблемом важна помоћ целог друштва и свих појединаца.

"Не може све да уради држава. Држава је у претходних неколико година изменила све законе и увели смо нешто што није постојало ни у размишљањима пре пет, шест година, тада чак ни партнерско насиље није било део закона", рекла је Михајловић новинарима након Пословног форума Србија-Русија у Београду.

Држава је, навела је, када је реч о насиљу, како породичном и над женама, поред законске регулативе наложила и јачу координацију институција и појачала њихов рад.

"Немогуће је да само један субјект у друштву реши један од највећих проблема", рекла је она.

Истакла је да је важна улога и медија, али и појединаца да би се решио овај проблем.

"Ако кажемо да свака друга или трећа жена трпи неки вид насиља, колико нас има овде, у овој просторији, колико има жена, вероватно нека трпи насиље, ми то знамо, али ћутимо на тако нешто док не дође нека ситуација", рекла је Михајловић.

Она је навела да се углавном о томе јавно говори тек када се нешто деси и да је важно да се о томе прича пре него што до тога дође и предупреде такви случајеви.

"Морамо да размишљамо шта свако од нас може да учини да до тога не дође или ако знамо за неки случај, како то да спречимо. Држава је урадила све, шта још треба урадиће али морамо сви знати и осетити да је тај проблем поред нас", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг