Вести

Михајловић: За Меморијални комплекс у Прањанима 70 милиона динара

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, изјавила је да је захваљујући иницијативи председника Србије, Александра Вучића, и уз огромно залагање тог министарства, за само месец дана изграђен меморијални комплекс какав српски и амерички народ и заслужују.

Михајловић је рекла да вредност целог комплекса, који обухвата меморијални центар у облику авиона Ц-47 којим је вршена евакуација америчких војника и писту, износи 70 милиона динара.

Михајловић је данас са председником Србије Александром Вучићем присуствовала обележавању 76. годишњице Операције Халијард у Прањанима код Горњег Милановца.

"На иницијативу председника Вучића, тај новац је обезбеђен из државног буџета и уплаћен Халијард фондацији. Велику подршку пружили су и градови Чачак и Горњи Милановац, као и неколико јавних предузећа - Аеродроми Србије, ЕПС, Скијалишта Србије и Телеком Србија. Српски народ заслужује да има меморијални центар као подсетник на храброст и чојство које су показали 1944. спасавајући савезничке војнике. Овај комплекс остављамо као заоставштину младим генерацијама, да заувек памте подвиге српских жена и мушкараца у борби против зла", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да би сви требало да будемо поносни на храброст наших народа и радосни због пријатељства које је српски народ у ратним годинама изградио са америчким.

"Србија и САД ову пожртвованост и пријатељство никада нису заборавили. Уверена сам да ће наши односи у будућности бити још бољи, чему доприноси одговорна политика председника Србије Александра Вучића и српске владе. Нека Галовића поље буде симбол темеља наших будућих односа и сарадње", рекла је Михајловић.

 

 

 

Извор: Танјуг