Вести

Министар правде: Тражићу објашњење о реизбору

Он је казао да неће бити спровођен нови избор судија и тужилаца, већ ће то бити урађено на "неки други начин".
"Оно у што желим да буду сви уверени јесте да ће начин на који ће се то решавати бити у складу са Уставом и законом, али и са начелима цивилизованог света и савременог демократског друштва", истакао је Селаковић.

Он је рекао да ће од чланова Високог савета судства и Државног већа тужилаца тражити да му објасне на који су начин доносили одлуке приликом општег избора и реизбора судија и тужилаца и како ће вратити поверење грађана и стручне јавности у српско правосуђе.
На питање хоће ли међу његовим сарадницима бити и нереизабраних судија или тужилаца, Селаковић је одговорио да "наравно, таква могућност постоји".

"Ти људи јесу нереизабрани, али се одлукама Уставног суда враћају у систем. То вам је као подела на четнике и партизане.
Хајде да превазиђемо те поделе које сада постоје међу судијама и тужиоцима", казао је Селаковић.

Према његовим речима, у једном тренутку у држави је постојала таква политичка воља да се наруши један од основних принципа савременог друштва, а то је сталност и независност судијске и тужилачке функције. "То је у потпуности уздрмало стабилност институција Србије.
Сталност судијске функције је кључ стабилног правосуђа. Оно што могу да кажем и оно иза чега могу да стојим, јесте да ћемо тежити максималној сталности, независности и стабилности судијске функције", рекао је Селаковић.