Вести

Мировић: Лажна брига ДС и ЛСВ за војвођанске паоре

Најаве Лиге социјалдемократа Војводине да ће почети прикупљање 100.000 потписа против продаје државног земљишта странцима и Демократске странке да ће с паорима покренути протесте против продаје државног земљишта Српска напредна странка види као предизборну акцију која нема никакве везе са стварном бригом за војвођанске паоре, сматра потпредседник Српске напредне странке Игор Мировић.

 

– Ради се о предизборној политичкој акцији, јер је води политичка коалиција која је са Европском унијом, у лику Божидара Ђелића, уговорила продају пољопривредног земљишта и тај процес већ спроводила продајући пољопривредне комбинате и задруге у време док је била на власти од 2000. до 2012. године. У то време су планирали продају пољопривредног земљишта тајкунима, тако да је данас више стотина хиљада хектара у поседу мале групе људи, а више десетина хиљада у поседу страних власника. То је права слика деловања ЛСВ-а и ДС-а у Војводини у последњих 15 година – каже Мировић за ”Дневник”.

 

* На нивоу ваше странке формиран је изборни штаб, али за сада о датуму избора још нема говора. Лицитирало се с 20. децембром, но избори нису расписани, а сада се као најизгледнији термин помиње последња недеља априла?

– Српска напредна странка је већ у иницијалној фази предизборне кампање и више није од значаја да ли ће Покрајинска влада бити један или два месеца дуже у мандату. Јавност очекује промене и то не само персоналне већ и суштинске - политичке и економске, и због тога ћемо имати прилику да сви заједно у тим променама учествујемо. Надам се да Покрајинска влада неће изаћи и са захтевом да и након њиховог изборног пораза, у који верујем, и даље остане у мандату.

 

* Стиче се утисак у јавности да у перспективи сарадња СНС и ЛСВ Ненада Чанка у Војводини није “немогућа мисија”, те да је Лига данас чак ближа напредњацима од социјалиста, поготово након низа позитивних изјава лидера Лиге о Александру Вучићу и, с друге стране, спорења са СПС и на локалу и на врху?

– Једини прави утисак је да смо најближи себи и сопственом програму. Најудаљенији смо од оних политичких странака које данас чине покрајинску власт. Нема ништа природније од тога да након избора, као што су 15 година били на власти, они наредних 15 година буду у опозицији. Верујем да ћемо избећи замку лажне идентификације Војводине са владајућим политичким странкама у Покрајинској влади. Будућу политику Покрајине дефинисаће грађани на изборима, отворено и јасно, а не „политичке елите”, које су то чиниле подземним политичким играма.

 

* У недавно објављеном Извештају о напретку, Европска комисија је поново Србији замерила што још увек није усвојен Закон о финансирању Војводине. Има ли назнака када би то могло да се догоди, или ће тај акт ипак чекати нови сазив покрајинског парламента?

– Од усвајања новог Устава 2006. године до данас најпре смо живели у фази експерименталног Закона о надлежностима Војводине и неуставног Статута. Експеримент се показао неуспешним не само Одлуком Уставног суда Републике Србије, већ и вољом грађана на свим изборним процесима од 2012. до данас. Након наредних избора морамо разговарати само о законима који ће у потпуности бити усаглашени са Уставом и изборним опредељењима грађана. Извршна, судска и законодавна власт са већим степеном аутономије за Војводину изнад Устава и постојећих закона није и неће ни бити део политичког програма Српске напредне странке.

 

* Председник Покрајинског одбора Демократске странке Мирослав Васин прозвао је СНС да више од годину дана обећава да ће представити свој програм за Војводину, али да се то још није десило...

– Сугеришем им да буду стрпљиви јер ћемо програм, односно програмска начела за Војводину, објавити у предизборној кампањи. Уосталом, да ДС није бежала од избора већ би имала прилику да упозна наш програм и да га похвали или критикује.

 

* Сад је већ готово извесно да ће Србија мењати Устав – уосталом, да је то нужно слажу се све парламентарне странке. Да ли је прерано да већ сад почну макар начелни разговори међу политичким актерима у Покрајини о томе како би могао да изгледа положај Војводине у том будућем највишем правном акту Србије?

– Нови Устав Републике Србије може бити писан једино по диктату њених грађана и њихових потреба. Не могу га писати ни Брисел, ни Вашингтон, ни Москва, а понајмање политичке странке - политички лидери који немају подршку у нашој земљи. Положај Војводине треба да одговара потреби њеног бржег економског развоја, а не потреби брзог развоја и бујања политичке класе и скупе администрације.