Вести

Мировић: ЛСВ више нема монопол на бригу о Војводини

Нисам од опозиције видео ниједан рационалан предлог за промену у некој од важних друштвених области, већ ирационалну опседнутост и мржњу, и политичку љубомору која прераста у страствену политичку дезоријентисаност као одговор на Вучићеву радиност и позитивну страст према резултатима, рекао је председник Владе Војводине Игор Мировић.

* Три године сте премијер Војводине, коју оцену бисте себи дали за досадашњи рад?

- Готово сви циљеви из програма који сам представио 2016. су остварени захваљујући политици која је у свему супротна политици коју је водила Пајтићева влада током предуга три мандата са скромним учинком и бројним аферама. Финансије су нам у веома добром стању, о чему сведочи и први позитиван извештај ДРИ за ниво локалних самоуправа од када постоји ревизорски надзор. Нема афера, нема подела и свађа, нема лажних обећања. Све важне пројекте који обезбеђују бољи живот за све у Војводини реализујемо на време, одговорно и професионално. Мислим да имамо резултате за веома високу оцену.

* У експозеу сте обећали да ће покрајинска и републичка влада сарађивати „као никада досад“...

- Радимо заједно и потпуно координисано, што је наша снага, а не слабост. Чинио бих то, и чинио сам и када су биле различите странке на власти на нивоу државе и покрајине. Раније сам покренуо иницијативу о изградњи новосадског породилишта, припреми пројекта Фрушкогорског коридора и бројних индустријских зона у Војводини. Чак и тада ми је успевало да људе из других странака убедим да политика мора бити усмерена према конкретним делима, а не према твитер имагинацији. Данас је много боље јер председник и Влада подржавају наше идеје и издвајају знатна средства за развојне пројекте.

* Ипак, на помен доношења Закона о финансирању Војводине добили сте од републике одговор да „то није приоритет ове године”?

- Закон о финансирању нам је потребан јер ће омогућити предвидљивост прихода, а може и предвидети додатни надзор над расходима. Преузели смо додатну надлежност над домовима здравља у Војводини у овој години, али без назнака о додатним приходима који би наменски били усмерени у више од стотину објеката у 45 градова и општина. Закон би решио такве случајеве. Притом, не долази у обзир било какво нарушавање јединственог пореског и буџетског система државе. Када опозиција говори о решењима, мисли на она решења која воде цепању пореског система. Зато је боље уредити ту област него им пружати поље за политичко деловање.

* Ретко се чује став покрајинских функционера о важним државним питањима, попут Косова. Где видите решење тог питања?

- Од Бриселског споразума нема конкретних предлога за решавање косовскометохијског чвора. Зато и не дозвољам себи да нагађам и коментаришем нешто што нисам прочитао или видео. Једино што разумем и за шта се залажем јесте подршка мирном решењу, без насиља, сукоба и рата. Први сам осудио терор на северу КиМ минуле недеље. Довољна је варница да запали велику ватру и зато је наша дужност да будемо и рационални и одлучни. То је политика коју безрезервно подржавам јер истовремено штити укупне националне интересе и, посебно, наш народ у јужној покрајини.

* Једно од важних питања је бојкот парламента од стране опозиције.

- Ради се о зачуђујућем непознавању самог бића политике. Уместо да су присутни свуда и на сваком месту где се води дијалог, од савета месне заједнице до парламента, чак и на изложбама, спортским такмичењима, једном речју свуда где се одвија живот, они се повлаче у бојкот и тиме бојкотују и онај део грађана и бирача који их подржава. Нисам видео ниједан рационалан предлог за промену у некој од важних друштвених области. Само ирационална опседнутост и мржња. И нека врста политичке љубоморе која прераста у страствену политичку дезоријентисаност као одговор на Вучићеву радиност и позитивну страст према резултатима.

* ЛСВ је поднела предлог резолуције о Војводини, у којој се предвиђа и децентрализација, да би Војводина остварила пуну аутономију. Шта мислите о тој резолуцији?

- Деловање ЛСВ је потпуно маргинализивано јер им је мој тим избио из руку монопол над бригом о Војводини. Наша брига се показала делотворнијом, са јасним резултатима, окренута животним проблемима, без лажних пројекција. Војводина се вратила себи и својој изворној традицији. Данас славимо Милетића, а не комунистичке свеце. Данас говоримо о новој политици окупљања око пројеката, што је мој концепт који су грађани прихватили. Декларације подела нам нису потребне. Важне су само оне декларације које доносе посао и уређен живот.

* У каквом сте односу с градоначелником Новог Сада, Милошем Вучевићем?

- Милош и ја и наши сарадници смо један страшан тим који Нови Сад и Војводину поставља у центар збивања и по резултатима и по политичким програмима и конкретним делима. Само да набројим шта све радимо заједно: Радио-телевизију, нове булеваре, комуналну инфраструктуру, Научно-технолошки парк и многе друге ствари. Покрајинска влада коју водим је прва од свих влада до сада која је у оволиком обиму, финансијски и технички, подржала Нови Сад. То остаје. Дела се јасно виде и говоре и говориће и кад не будемо на овим местима и кад не будемо више активни у јавном животу. После тридесет година у политици, важна су ми само дела, а не глупа оговарања.

 

„Мајка черноземка“ трећа збирка песама

* Издали сте две збирке песама, најавили сте и трећу. Откријте како ће се звати?

- Радим на песмама у новој збирци. Радни наслов је „Мајка черноземка“. Надам се да ће је неко од издавача објавити у овој години. Старе ватре ме још нису напустиле упркос каменим ветровима политике који бришу све пред собом.

 

 

 

Извор: Блиц/Танјуг