Вести

Мировић: Почињемо са унапређивањем енергетске ефикасности јавних објеката

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и регионални директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Матео Колонђели потписали су у Покрајинској влади Мандатно писмо о претфинансирању пројеката унапређивања енергетске ефикасности јавних објеката у АП Војводини.

На овај начин стичу се услови за задуживање код ЕБРД за санацију енергетске ефикасности у 80 јавних зграда на територији Покрајине.

Реч је о пројектима којима би се оствариле значајне уштеде за електричну енергију и грејање у образовним, здравственим и другим јавним установама.

"Уз подршку Европске банке за обнову и развој, створили смо услове да повучемо значајна финансијска средства, у висини од 12 милиона евра, уз грант од милион евра као и 450.000 евра за израду пројектне документације. Ова средства наменићемо за реконструкцију објеката и обезбеђивање зелене енергије, што ће довести и до смањивања трошкова локалних самоуправа и покрајинске админстрације", изјавио је Мировић.

Према његовим речима, на нивоу градова и општина у АП Војводини детектовано је више од 80 јавних објеката који се налазе испод стандарда енергетске ефикасности.

"План је, да у јануару отпочнемо ову процедуру, а да у другој половини године након јавног конкурса имамо прве уговоре", оценио је Мировић и додао да се планира сарадња са ЕБРД и на другим пројектима са акцентом на области водоснабдевања.

Потписивању уговора присуствовали су покрајински секретар за финансије Смиљка Јовановић и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић.

 

 

Извор: Танјуг