Вести

Мировић : СНС не дели општине "на наше и њихове"

КРУШЕВАЦ - Српска напредна странка договорила је формирање координационог тела које ће повезати државне органе, локалне самоуправе и јавна предузећа са циљем да се на основу критеријума реализују локални и регионални пројекти, изјавио је данас потпредседник СНС Игор Мировић.

"Та нова организација, која ће бити део страначког механизма, али верујемо и део државног, иако се те две ствари неће међусобно додиривати, омогућиће једну ефикасност и бољу координацију, посебно у локалним самоуправама које нису довољно снажне да саме реализују велике пројекте", рекао је Мировић новинарима у Крушевцу.

Министар регионалног развоја и локалне самоуправе је казао да је циљ да се одреде приоритети на основу критеријума, да се међусобно координишу сви државни органи, министарства и радне агенције, чије би резултате грађани осетили.

Према његовим речима, на скупу у Крушевцу није било појединачних имена која ће бити део тог тела, а идеја је да се створи једна нова енергија и нова фаза информација.

Мировић је додао да је после састанка у Крушевцу боље информисан са којим проблемима се суочавају локалне самоуправе, истакавши да ће током октробра и новембра наставити овакав начин међусобног информисања и предлагања пројеката.

"Циљ је да се спустимо на ниво округа и да нова начела реализујемо на мањим и оперативнијим састанцима", истакао је он.

Мировић је нагласио да новац не треба да се троши улудо, већ на профитабилне пројекте који могу на најбољи начин да усмере све државне потенцијале у решавање најважнијих проблема, попут привредних проблема и незапослености.

На питање на шта су се највише жалили председници општина, Мировић је одговорио да је највише притужби било на затечено стање, али да је прошло годину дана и да су такви разговори непродуктивни, тако да дијалог данас није вођен у том смеру.

Појашавајући која ће бити улога координационог тела, он је рекао да ће оно бити део "унутрашњег организма СНС", али је подвукао да је безброј пута до сада истицао да СНС не дели општине "на наше и њихове".

"Без обзира на то ко је у власти у локалној самоуправи, предност ће имати одговарајући пројекти и њихов квалитет", рекао је Мировић и додао да је спреман да то доказује и да "брани" пројекте који су добри, а долазе из општина у којима влада политичка конкуренција напредњацима.

У том смислу, Мировић је рекао да се бавио анализом утрошка средстава у локалним самоуправама, те да је пре два дана анализирао извештај о утрошку средстава за летње одржавање путне мреже које финансира министарство на чијем је челу.

Он је навео да је уочен један недостатак - да је Зајечар добио скоро 30 милиона, а 20-ак општина заједно око 30 милиона динара за ту намену.

"Јасно је да је летње одржавање путне мреже у Зајечару било у функцији предизборне кампање. То не сме више да се дешава једноставно зато што је то некоректно, ружно, незаконито... и то не може бити део било каквог плана СНС", закључио је Мировић.