Вести

Мировић: Везе Српске и Србије нераскидиве

Председник Покрајинске владе Игор Мировић затворио је у Српском народном позоришту јубиларну десету манифестацију „Дани Српске у Србији”, истакавши притом да су везе Републике Српске и Србије природне, трајне и нераскидиве.

"То је један компактан и недељив национални идентитет са низом вертикала које су – у времену које је за нама – издржале велика историјска искушења и које нас од ништа мањих искушења бране и данас", изјавио је Мировић.

Подсетивши на међудржавни Споразум о специјалним и паралелним везама, као и на друге документе, међу којима је и Протокол о сарадњи Аутономне покрајине Војводине и Републике Српске, Мировић је нагласио да нас садашње границе више спајају него што нас раздвајају.

Према Мировићевим речима, време у којем живимо јесте време великих изазова и тешких искушења – и за Републику Србију и за Републику Српску.

"Светским моћницима и даље смета непоколебљивост нашег народа и његовог руководства да Србија води независну политику, да јача своју економију и своју војску, да се – упркос притисцима – ни по коју цену не одрекне Косова и Метохије, да чврсто стоји иза Републике Српске, да сачува војну неутралност као трајно стратешко опредељење. И зато је јединство, на којем данас толико инсистирају Александар Вучић и Милорад Додик, као и свако коме су у срцу слобода и напредак српског народа, кључна реч за остваривање свих наших циљева, за победу у тој борби, а понекад ми се чини – и за наш опстанак", изјавио је Мировић.

Свечаности су присуствовали и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, чланови Покрајинске владе, представници градова и општина из Републике Српске и други.

 

 

Извор: Танјуг