Вести

Мировић: Војводина је поново на путу развоја

После низа година, а рекао бих и деценија регресије, Војводина је, дефинитивно, поново на путу развоја и повратка на место које јој по свим ресурсима припада, место лидера и покретача свеукупног развоја Републике Србије. На том путу сви заједно морамо да урадимо још много тога, али је један позитиван и историјски изузетно важан процес коначно покренут и потпуно сам уверен да нико и ништа неће моћи да га заустави, навео је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

* Сумирајући 2018. годину, да ли су се испунили планови Покрајинске владе и да ли сте лично задовољни до сада постигнутим?

- С обзиром да смо практично реализовали све што смо обећали могу да кажем да сам задовољан учинком Покрајинске владе у 2018. години. Поред низа великих пројеката који превазилазе покрајинске оквире и које смо реализовали заједно са Владом републике Србије, у свих 45 локалних самоуправа у АП Војводини подржали смо више стотина за њих животно важних пројеката у областима привреде, здравства, школства, социјалне заштите и готово сви су реализовани. То је директно утицало на квалитет живота наших људи у сваком делу покрајине, што је, на крају крајева, смисао свега што радимо.

* На који пројекат Покрајинске владе сте најпоноснији? Које су то три или четири тачке које бисте посебно издвојили?

- Издвојићу само неке од највећих пројеката, мада је сваки који смо покренули је веома важан за грађане Војводине. Завршили смо нови Жежељев мост преко Дунава код Новог Сада, а после 18 година бесмисленог одлагања да се тај проблем реши, покренули смо градњу нове зграде Радио-Телевизије Војводине која одлично напредује и већ наредне године из ње ће бити емитован телевизијски сигнал. Обазбедили смо и ефикаксан наставак радова на новој згради Народног позоришта у Суботици, а покренули смо ревитализацију практично целокупног здравственог система у покрајини, у оквиру чега се, уз остало, завршава потпуна обнова интернистичког одељења Опште болнице у Панчеву. Када је средином 2016. формирана влада на чијем сам челу, у целој покрајини имали смо само једну функционалну ангио салу, а сада их је шест, чиме смо достигли европски стандард од једне ангио сале на 300.000 становника, што је омогућило бржу и ефикаснију помоћ оболелима од кардиоваскуларних болести које су, и код нас, најчешћи узрок смртности, као и елиминацију листа чекања за катетеризацију. Коначно, заједно са Градом Новим Садом изградили смо нову, најмодернију зграду Завода за хитну помоћ.

* Какви су планови Покрајинске владе и на шта ћете се у 2019. години највише фокусирати? На који пројекат?

- Вредност покрајинског буџета за 2019. годину је 74,4 милијарде динара, од чега ће 26 одсто, дакле више од једне четвртине, бити усмерено у капитална улагања у привреду, пољопривреду, у наставак ревитализације здравственог система и у све друге области. Као што већ рекох, завршићемо нову зграду РТВ, а ове године ћемо више од милијарду динара уложити и у заштиту животне средине, што је највећи износ до сада издвојен за ту област. Тим средствима ћемо, поред осталог, финансирати изградњу пречистача у Бачкој Тополи, Малом Иђошу и Србобрану.

* Да ли сте задовољни сарадњом Републичке и Покрајинске владе? Сматрате ли да има простора да се она унапреди или је већ довољно интензивирана?

- Прва ствар коју смо урадили после формирања ове Покрајинске владе било је стављање тачке на бесмислена и по грађане штетна надгорњавања и свађе између покрајинске и републичке администрације, готово без изузетка инициране из Војводине. То смо заменили политиком окупљања око пројеката и управо то је, како се показало, била формула успеха. Зато су Влада Републике Србије и Покрајинска влада биле заједно и на градњи Жежељевог моста, зато заједно подижемо и зграду РТВ, зато заједно радимо и на низу других, за све наше грађане важних пројеката. И чинићемо то и даље, још интензивније и још усаглашеније, а тиме, наравно, и још продуктивније.

* Да ли се може рећи да је Војводина сада економски здрава и стабилна?

- После низа година, а рекао бих и деценија регресије, Војводина је, дефинитивно, поново на путу развоја и повратка на место које јој по свим ресурсима припада – место лидера и покретача свеукупног развоја Републике Србије чији је, то и овом приликом посебно желим да нагласим, нераскидиви део. На том путу сви заједно морамо да урадимо још много тога, али је један позитиван и историјски изузетно важан процес коначно покренут и потпуно сам уверен да нико и ништа неће моћи да га заустави.

 

 

 

Извор: Пинк