Вести

Момировић: Лајковац добио 10 километара нове канализације

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је у Лајковцу да је звршено 10 од планирана 33 километра канализационе мреже у тој општини и да ће до краја године бити изграђено и једно постројење за пречишћавање отпадних вода.

"Радимо авангардни еколошки пројекат на више од 100 локација на територији 30 локалних самоуправа у Србији где градимо канализацију, колекторе и постројења за пречишћавање отпадних вода. Само у Лајковцу се гради на четири или пет локација, изградили смо 10 километара канализације. Планирамо да овде изградимо 33 километра и два постројења, од чега очекујемо да једно буде завршено до краја ове године", рекао је Момировић након обиласка радова.

Додао је да ће до краја септембра у Србији бити завршено око 300 километара канализационе инфраструктуре.

"Планирамо да до краја године пустимо четири постројења за прераду отпадних вода, а до краја следеће године више до 20 постројења", навео је Момировић.

Оценио је да су то велики пројекти којима је ова влада направила потпуну промену перцепције екологије у земљи.

"Изградили смо једно од најмодернијих постројења за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу, изградили смо у Врању, сада градимо 140 километара нове канализационе инфраструктуре у Врању, али нисмо успели да то на адекватан начин промовишемо у јавности. Напротив, дозволили смо да нас у Скупштини нападају неки полуобразовани људи са више него неубедљивим радним биографијама, људи који су свој живот подредили томе да промовишу стране интересе", оценио је министар.

Поручио је будућој влади како мора да има снаге да заврши ове пројекте и очисти реке тако да будућа покољења могу да пију воду из њих.

"Ми смо направили велику промену на реци Пек која је била загађена деценијама, на којој практично није било биљног и животињског света и направили смо значајне искораке", навео је Момировић.

Истакао је да вада наставља сва велика инфраструктурна улагања, упркос рату у Украјини и енергетској кризи.

"Невероватне ствари смо покренули. Нова влада мора да заврши те пројекте који су оставштина политике председника Александра Вучића која није довољно вреднована, за шта смо ми превасходно криви", сматра Момировић.

Министар је подсетио да је план републичке власти да инвестира више милијарди евра у нову еколошку слику Србије и додао како је у току израда пројектне документације за око 70 локалних самоуправа са по четири или пет локација на којим ће се градити нова канализациона инфраструктура.

"Радимо еколошке пројекте не угрожавајући ни у једном тренутку индустрију Србије, не уништавајући наше руднике, електропривреду, металску и хемијску индустрију који су економски покретачи наше земље", нагласио је Момировић.

Закључио је да је остао велики посао да се уради, јер је тешко да се у неколико година надокнаде деценије неактивности, када еколошки пројекти нису постојали или су се више него неуспешно реализовали.

 

Брза саобраћајница до Ваљева почетком наредне године

Момировић је најавио да ће брза саобраћајница до Ваљева бити завршена у првом тромесечју наредне године, упркос проблемима са експропријацијом мањег броја парцела на траси пута.

"Експроприсали смо хиљаде и хиљаде парцела, имамо проблема на још неколико локација. Ми као влада се директно укључујемо да решимо проблеме од којих су неки објективни, а неки нису. Та кључна саобраћајница, која даје нову перспективу Лајковцу као саобраћајном чворишту, ће бити завршена у првом томесечју наредне године", рекао је Момировић.

 

 

Извор: Танјуг