Вести

Момировић: Почиње градња канализационе мреже у Новом Бечеју

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије, Томислав Момировић обишао је у Новом Бечеју локацију на којој почињу радови на изградњи канализационе мреже у оквиру пројекта "Чиста Србија".

Радови на изградњи канализационе мреже на територији општине Нови Бечеј почеће сутра, а предвиђени рок за завршетак је три године.

Момировић је рекао да су еколошки пројекти подједнако важни као и изградња брзе пруге и ауто-путева и нагласио да је његов циљ да Србија достигне еколошке стандарде као што их има Швајцарска.

Предвиђена је изградња 47,5 километара канализационе мреже на општини Нови Бечеј, те два постројења за прераду отпадних вода, једно у насељу Нови Бечеј којим се покрива комплетан слив за 12.000 становника, а друго у Новом Милошеву за 5.000 становника.

Момировић је обишао локацију заједно са председником општине Сашом Максимовићем и најавио да ће у наредних годину дана бити укључено још 60 локалних самоуправа у пројекат.

"Ми морамо да наше реке, као што је Тиса ослободимо отпадних вода. Морамо да наше реке доведемо на ниво скоро да можемо да пијемо воду из њих. То су највиши европски стандарди, то је екологија. Ако ми дозволите да будем помало и личан, за мене је ово важније него градња ауто-путева, јер морамо за нашу децу да оставимо чисту природу. Наш циљ је да у наредних неколико година изградимо канализациону инфраструктуру у 80 одсто локалних самоуправа у нашој држави. Да изградимо више од 200 пречистача за отпадне воде", навео је Момировић.

У оквиру пројекта "Чиста Србија" до сада су радови започели на више од 30 локалних самоуправа.

У Новом Бечеју биће изграђена два типа канализационе мреже. Највећим делом биће вакумска канализација у дужини од 43 километра и четири километра стандардне гравитационе канализације.

Пројекат вредан више од 20 милиона евра за изградњу новог канализационог система и пречишћивача воде решиће дугогодишње проблеме канализационе мреже, као и велики проблем са подземним водама који има ова општина.

Тренутно је у завршној фази и пројектовање изградње брзе саобраћајнице између Сомбора и Кикинде, како би ова два града спојили са Коридором 10, као и све локалне самоуправе на овој траси.

 

За пар месеци креће градња брзе саобраћајнице Сомбор - Кикинда

Момировић је изјавио да је у завршној фази пројектовање брзе саобраћајнице од Сомбора до Кикинде и да би радови на изградњи требало да почну у наредних неколико месеци.

Изградња брзе саобраћајнице Сомбор - Кикинда трајаће четири године, рекао је Момировић.

"Максимално смо посвећени том пројекту и та два велика града у Војводини морамо да спојимо са Коридором 10, као и све локалне самоуправе на траси од Новог Бечеја, Бечеја, Куле. Некако су ти градови и те локалне самоуправе каскале са инвестицијама, са отварањем нових фирми и фабрика, а предуслов за то су нови и квалитетни путеви", навео је Момировић.

Момировић је истакао да ће Сомбор и Кикинда бити повезани најквалитетнијом брзом саобраћајницом.

"Очекујемо да ћемо у наредних пар месеци кренути са изградњом те саобраћајнице и да ћемо у наредне четири године повезати Сомбор и Кикинду најквалитетнијом путном инфраструктуром која ће бити на нивоу највиших европских стандарда", рекао је Момировић.

 

 

Извор: Танјуг