Вести

Недимовић: Држава омогућила бескаматне кредите за куповину ђубрива

"На светском тржишту цене вештачких ђубрива  су "отишле у небо". Без ђубрива нема пољопривреде и добре жетве. То се догодило због гаса који је највећи инпут за производњу вештачких ђубрива", рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

"Пре два месеца поставило се питање да ли ће уопште бити вештачких ђубрива, јер је на светском тржишту био потпуни колапс. Србија ће до краја фебруара имати потпуно задовољене потребе за вештачким ђубривом. Имаћемо од 150.000 до 170.000 тона урее за пшеницу. Цена по којој се она сада продаје је између 104 и 110 динара по килограму. Очекујем да дође до снижење цене у наредним недељама. Да би изашли у сусрет пољопривредницима као држава омогућили смо бескаматне кредите код пословних банака за куповину вештачких ђубрива са роком доспећа прве рате када буде готова берба кукуруза, у октобру месецу. Убеђен сам да ћемо ову сезону завршити у односу на све друге у нашем окружењу много боље, као и да ће наши ратарски усеви бити прихрањени, спроведене све агротехничке мере и да ћемо имати добре жетве", истакао је Недимовић. 

Недимовић је навео да су  импути за производњу пшенице, односно цене репроматеријала скочиле између 47 и 50 одсто, али је пшеница као производ скочила 90 одсто. 

"Увек је однос килограма пшенице и килограма урее био 1:3. Цена пшенице је сада 32 или 33 динара по килограму плус ПДВ, а уреа 104 динара. Држава је спустила царину 10 одсто за увоз из трећих земаља да би уреа била јефтинија. Очекујем да имамо много бољу цену него било ко у окружењу. Такође, радићемо масовне контроле да проверимо квалитет увезеног ђубрива", рекао је Недимовић.

 

 

Извор: ТВ Хепи