Вести

Недимовић: Мирни смо наредне две године што се тиче хране

Корона криза није много утицала на српску пољопривреду и није било већих проблема, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и додаје да што се тиче хране - житарица, воћа, поврћа, Србија је "мирна" наредне две године.

Недимовић је навео потешкоће са пласманом раног поврћа јер зелене пијаце нису радиле, да је било проблема и са малим млекарама, товним говедарством, али да је држава свима изашла у сусрет са мерама подршке.

"Што се тиче ратарства и рода пшенице, кукуруза, сунцокрета, ова година је била толико добро да је мене страх каква ће бити следећа. Ова година биће једна од рекордних што се тиче ратарства", навео је министар.

Подсећа да је у априлу и мају Србија извезла око милион тона пшенице, јер је имала велике лагере.

Родом, али и ценом производа, могу бити задовољни и воћари.

Ових дана, како је рекао, потписан је споразум између ЕУ и Кине у вези са пласманом пољопривредних производа.

Сто производа са географским пореклом имаће ексклузиву на кинеском тржишту.

"Наша три бренда испуњавају стандарде - фрушкогорски липов мед, ариљска малина и пиротски качкаваљ", рекао је Недимовић и додао да заслужују да уђу у трку.

 

 

Од мини Шенгена највише ће профитирати област хране

Једна од области у Србији која ће највише профитирати оснивањем "мини Шенгена" је област хране, јер се руше све баријере које се тичу ветеринарских и фитосанитарних сертификата и добијамо један нови простор на том тржишту колико год оно било, рекао је Недимовић.

На свечаној седници Савеза за храну и пољопривреду НАЛЕД-а, Недимовић је навео да поред Србије, Северне Македоније, Албаније и простора који контролише Приштина, може лако да се деси да и БиХ донесе одлуку да се придружи "мини Шенгену".

"Нама је потребан простор да се ширимо", рекао је Недимовић и поручио да Србија и њене компаније из области прехрамбене индустрије не могу да испадну из "лиге шампиона" и да о томе говоре цифре у области трговинске размене са свим тим просторима на којима пледирамо да тргујемо и на којима већ тргујемо.

"Сада полако улазимо у једну нову зону где са другим играчима улазимо у суфицит. То само говори колика је снага прехрамбене индустрије у Србији", навео је министар.

Каже да наредна Влада Србије мора да има потпуно нови приступ прехрамбеној индустрији када је реч о привлачењу нових инвестиција, а свом наследника на челу ресора који је до сада водио предлаже да му у фокусу буду област безбедности хране, "мини Шенген" и еАграр.

Недимовић је рекао да су министарства привреде и пољопривреде заједно припремили предлог за нову Владу да се подстицаји у прехрамбеној индустрији не везују за радна места, него искључиво за нове технологије и за опрему и да фокус буде на привлачењу нових инвестиција у том сектору.

Недимовић је рекао да се данас састао са представницима једне мађарске компаније која жели да уложи око 20 милиона евра у сектор прехрамбене индустрије, али ће ту радити десет људи.

"Прехрамбена индустрија је данас нешто где не можете да имате много запослених, више је ту ствар сировине, логистике и технологије", навео је Недимовић.

Недимовић је рекао да се први резултати у развоју еАграра очекују се већ следеће године, и да ће имплементација пројекта Светске банке која обухвата еАграр почети чим буде формирана нова Влада.

"То је једна широка платформа која ће увезати све могуће базе", рекао је Недимовић и објаснио да ће еАграр омогућити лакшу регистрацију пољопривредних газдинстава и подношење захтева за субвенције.

Очекује да ће од 1. јануара 2022. већ сви моћи да се региструју и раде на овај начин.

Најавио је да ће ускоро бити објављен правилник за декларисање термина "посно", а да ће питање регулисања продаје производа од индустријске конопље бити остављено наредној Влади.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк