Вести

Недимовић: Сада је прва мера здравље и животи становништва

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић је рекао да је производња квасца и алкохола за дезинфекцију, две дефицитарне ствари у време ванредног стања, почела и да грађани немају разлога за бригу.

Квасац ће у радњама бити до краја недеље, а кад је реч о алкохолу за дезинфекцију, прво ће се снабдевати болнице, па продавнице.

* Обишли сте јуче фабрику квасца у Сенти. Да ли је производња кренула у пуном капацитету?

- Јесте, кренула је пре два дана изјутра. Кренула је и производња за пекаре, већа паковања, и за становништво, мања паковања. За пекаре ће бити у среду ујутру у пекарама, а ова мања паковања, за становништво, то су паковања од 45 г и 500 г, биће у четвртак, петак у продавницама. Квасац се производи у фабрици „Биоспрингер РС“ у Сенти, обезбеђене су довољне количине сировина, као и заштитних маски за запослене да могу да производе све време кризе. Лично сам се уверио да производња иде и да су магацини пуни.

* Да ли је вама чудно што је квасац испао највећи проблем у време ванредног стања? Хлеба има довољно.

- Није ми чудно, јер сетимо се шта се све дешавало 90-их и после 2000. Ово нас све стиже усуд приватизација.

* Да ли је ово наша једина фабрика за производњу квасца?

- Сад имамо ту једну фабрику, све смо увозили из Мађарске и Хрватске. Народ не треба да брине, производићемо 240 тона квасца недељно, што је довољно за Србију и БиХ, Црну Гору, Македонију, али прво ћемо да подмиримо потребе Србије.

* Несташица је и алкохола за дезинфекцију, председник Србије је најавио производњу. Да ли је она почела? Кад стиже у радње?

- Управо јурим у Александровац, кренула је производња јуче ујутру. Приоритети су болнице, пре свега четири клиничка центра у Србији и болница „Драгиша Мишовић“. У среду они добијају прве количине. После тога, кад подмиримо болнице, на ред долазе продавнице.

* Мимо квасца и алкохола, да ли још нечег фали? Да ли је појачана производња још нечега у време ванредног стања?

- Натријум-хипохлорит, дезинфекционо средство за равне површине. Њега у овом тренутку производимо у водоводима у Сремској Митровици, Шиду и Новом Саду, заједно с фирмом „Сигма“ из Куле. Кад је реч о осталом, појачана је производња свега за чим је велика потражња, пре свега брашна - паковања од 1 кг за становништво и паковања од 25 кг за пекаре. Помажемо и нашим комшијама у БиХ, Македонији, Црној Гори - извозимо га јер га имамо довољно.

* Председник Вучић је недавно рекао да не стајете. Које су ваше обавезе у време ванредног стања? Како изгледа сада ваш дан?

- Ја само радим свој посао. Устајем у 4.30 и напољу сам већ од пет сати, кад почиње слобода кретања. Обилазим фабрике, болнице... Болнице обилазим због логистике, да видим шта им треба, да бисмо их снабдели натријум-хипохлоритом. Јуче је била испорука КЦ Војводине - четири тоне концентрата, од  чега може да се направи 40.000 раствора. Помогнем у Митровици у штабу шта могу и урадим све што ми наложе председник и премијерка.

* Да ли сте у неком од кризних штабова?

- Да, члан сам економског кризног штаба, а по позиву премијерке и у другим. Састанци су оперативни, прво се изнесу сви проблеми. Међутим, сада је прва мера здравље и животи становништва. Сада нам предстоје недеље најтеже борбе.

* Којих се савета лекара придржавате ви и ваши укућани? Шта раде деца?

- Свако вече одем кући и будем с децом. Укућани дезинфикују све у кући, у изолацији су, не излазе. Имам децу од 10 и 13 година, сваки дан су поред РТС-а, прате наставу и чини ми се да имају више домаћег него раније. Прексиноћ кад сам дошао кући, радио сам са ћерком домаћи из математике - да видимо колико новца је остало Маши ако је имала 1.250 динара на почетку, први дан је потрошила 53 одсто, а други дан 27 одсто. Дан пре тога смо правили графику.

 

 

 

Извор: Курир