Вести

Николић: Гандијевским методама срушићу власт

Шта ако договора не буде?
- Знам да ћемо сутра натерати власт да се договара. Ја бих досад разговарао са опозицијом. Властима је сада стало само да уђу у изборну годину, што би им био један адут, а други адут је да искористе време од католичког до православног Божића да сваки дан воде кампању у медијима. То би била неравноправна предизборна кампања. Али је немогуће игнорисати углед и снагу СНС. Да је наша жеља да ту снагу прелијемо у број посланика или министара, ми бисмо урадили нешто што би личило на ДОС. Направили бисмо скупове који би сигурно рушили Београд, али би нас то сврстало међу ове које сад хоћемо да скинемо са власти. Па шта је лоше у томе да одржимо ванредне изборе до краја године а не у јануару?

А што не у јануару?
- Већ сам изнео разлоге.

Ако су грађани незадовољни, зар не мислите да је тих 20-ак дана мало да ДС поправи рејтинг?
- Рејтинг им ништа неће поправити, али не може баш све да буде по вољи ДС кад га народ неће. Да вас подсетим, 8. октобра 2000. године имали смо састанак Зоран Ђинђић, Драгољуб Мићуновић, Вук Драшковић, Војислав Шешељ, ја, Милан Милутиновић, Никола Шаиновић. Ми смо тада имали још годину и по дана мандата као републичка скупштина и власт. А тада смо се договорили са представницима ДОС-а да 11. октобра усвојимо закон о избору и да Милутиновић распусти парламент. Нисмо рекли - баш нас брига, ви сте јаки, али ми имамо мандат.

Како мислите да натерате Тадића да распише изборе?
- И Ганди је натерао власт да разговара са онима које је представљао и није учинио ништа грубо. Наш метод неће бити ни сукоб, ни сила, наш метод је гандијевски. Једноставно, то неће моћи да се одбије.

Која је то понуда коју власт неће моћи да одбије?
- Не могу то да вам кажем зато што ваше новине чита много људи, па ће и Тадић знати шта се спрема и имаће времена да обесмисли свако бављење политиком.

Нећете, на пример, штрајковати глађу?
- Зашто не бисте сачекали 16. април? Све ће бити јасно.

Пошто спомињете гандијевски метод, да ли то подразумева и штрајк глађу?
- Све што подразумева трпљење и лично жртвовање.

Пошто сте рекли да неће бити никаквог рушења...
- Кад бисмо га заказали, вероватно би дошло још више људи...

Ако нећете да рушите, чему изјава да сте могли да заузмете Владу, парламент и РТС да сте то хтели?
- Зато што грађани мисле да ако власт неће да послуша народ то мора да се решава на груб начин. Не мора. А може, то је један од начина. Ломе се многе државе на тај начин. Погледајте на шта оне личе и колико ће им година требати за опоравак. Шта ће ми то, имам 60 година, имам још мало тог лепог живота пред собом и готово. Да се сад брукам? Безбедност није угрожена, али је тачно да неко ко скупи сто хиљада људи може да угрози све у Београду. Али понављам, тога нема у плану СНС.

Ако се ви победите на изборима, која је то непосредна корист коју ће имати грађани у свакодневном животу?
- Ево вам прва отворена корист. ЕУ каже да се четвртина свих јавних набавки у Србији покраде. То је око 500 милиона евра годишње. Ево друга корист. Србија има преко сто агенција и разних паразита у којима седе људи који долазе само по плату. ЕУ прекјуче каже да је у здравству толика корупција да се четвртина вредности покраде. Зар ту не видите корист?

Пошто грађани живе веома лоше, које су мере којима бисте ви подигли њихов стандард да сутра дођете на власт?
- Треба одмах замрзнути цене и плате. Треба читав низ мера које смо предлагали премијеру још 2008. године када је од нашег стручног тима тражио мишљење. Видим да демократска влада предосећа да ће морати да замрзава цене свих животних намирница. Биће јако тешко у октобру да се појавимо пред Европском комисијом са замрзнутим ценама и о томе нека власт води рачуна.

Рекли сте да бисте ви замрзли цене, а за исто то опомињете власт?
- Да, али ја опомињем да је јако тешко са тим ићи пред ЕУ у моменту кад она одлучује о статусу. Кад буде одлучила, онда ћемо да се боримо унутра како будемо могли. Зашто сам инсистирао да одржимо изборе између октобра и децембра? Оно што урадимо до прве недеље октобра је наша лична карта пред Европском комисијом, Србија је предала све и више нема поправки, измена, стала је на рендген и гледа како изгледа. И онда можемо на миру да направимо кампању, изборе и Савет ЕУ има пред собом Владу са којом разговара четири године.

Поново ћу ићи код Лукашенка

Зашто сте присуствовали инаугурацији белоруског председника Александра Лукашенка?
Зато што ме је Лукашенко позвао.

И то је у складу са вашим опредељењем ка ЕУ?
Да ме је звао Медведев, отишао бих. И да ме је Обама звао, отишао бих.

Само што Медведев и Обама нису под санкцијама ЕУ?
- Знам, али са Белорусијом имамо велику спољнотрговинску размену. Ако је Белорусија изопштена, шта ће нам амбасадор?

Не морате сваки позив да прихватите.
- Како да не прихватим? Ја мислим да водим Србију и да сарађујем са Белорусијом.

И поред санкција ЕУ?
- Зар се ЕУ меша у то са ким ћемо ми трговински да сарађујемо? Таман посла. Али, шта је ту најлицемерније? Пет, шест дана после зазвонио је телефон, зове ме Вук Јеремић и каже: „Господине Николићу, били сте на инаугурацији." Кажем: „Јесам." „Да ли можемо то да представимо као да сте били представник Србије". Ја одговорим: „Како вас није срамота?!"

Раде Станић