Вести

Ново задуживање државе је трошење народних пара на изборну кампању

Међутим, зашто смо ми рекли да су они штампали те обвезнице и задужили грађане Србије због изборне кампање? Зато што, ако погледате функцију 160 у којој се говори о набавци домаће финансијске имовине, каже се - опште јавне услуге које нису класификоване на друго место опредељују се средства у оквиру економске класификације 621-набавка домаће финансијске имовине за субординиране кредите пословним банкама у износу од 15 милијарди динара. Значи, 15 милијарди динара, а највећи део ће ићи Српској банци разуме се, а зашто? Па зато што не постоји ревизор, не постоји нико живи који ће да контролише где ће да оде тих 150 милиона евра. И све паре су биле потребне да би они могли паре да пребаце на рачун те банке, а одатле да неконтролисано троше новац у изборној кампањи. То је зато што им није лако да се поред припадника различитих странака у Фонду за развој који ће тек да се створи, а подсетићу вас да су нас критиковали зато што је наша идеја била стварање Фонда за развој, онда су нашли варијанту и да идемо на такозване субординиране кредите пословним банкама. Нико жив не може да контролише како су те паре утрошене и 150 милиона евра, не динара, дирекно из буџета од свега онога због чега су задужени грађани Србије треба да се потроши у изборној кампањи. И ту нема никакве филозофије, то је потпуно чисто. Ако није, ево вам доказ, дакле, ми имамо у овом тренутку, али професор Дејан Миљковић ће боље од мене да објасни, дакле ми у овом тренутку немамо потребу за попуњавањем буџетског дефицита да се задужимо за милијарду долара. Ми имао минус од 400 милиона и тај минус од 400 милиона могли бисмо да разумемо да је узет тај новац по оваквим високим каматним стопама. Не, узето је милијарду, иако се они хвале да и тај буџетски дефицит могу лако да попуне. Узето је милијарду, а зашто? Да би паре могле да се троше у изборној кампањи и ама баш низашта друго. Нико не пита како је могуће да њих није брига за будућност ове земље, јер ко ће после овога моћи да враћа тај новац и ко ће од следећих, која ће то банка на кугли земаљској после тога дати неки кредит у будућности ако смо ми прихватили и одушевљени смо условима са 7,24%. Значи, да ће уз све остале трошкове које будемо имали, неће нам бити кредита без 10%, а ко ће то да плати, која ће то земља да плати, чији ће то људи да плате?!

Они кажу да неће имати проблема са буџетским дефицитом ове године због свих узетих пара у овом тренутку, а све нам долази на наплату следеће године о чему ће такође господин Миљковић говорити и онда имате доказ, у ствари Влада се не бави ничим, у ствари суштина рада ове Владе је одузети све што можеш од будућности наше земље и наших грађана и ако је могуће све скрцати у наше фотеље не бисмо ли их обложили што дебљом кожом да можемо мало дуже да останемо да седимо ту. Е то је суштински разлог зашто су они узели ових милијарду долара и не постоји ниједан други, ниједно објашњење нисте чули. Да су говорили да ће да улажу у капиталне инвестиције, ево ми вам показујемо предлог буџета где вам је јасно да се то смањује, једино за шта иду паре то је да се направи трећи круг да лакше могу да се оперу паре и да нико не установи где и на који начин су потрошене.
Ево сада ће вам се обратити господин Миљковић, а онда ћемо бити спремни да одговоримо на ваша питања, изволите.

Др Дејан Миљковић: Можда бих кренуо од једног малог лапсуса који је направио господин Вучић када вам је причао о Фонду за развој, мислио је на Развојну банку,  јер ове паре које су одредили у ребалансу буџета од 15 милијарди динара, три месеца до краја године, јесу, да кажемо, подлога за оно што би они хтели да формирају Развојну банку. То ће у суштини бити Српска банка где ми имамо власнички удео од 96%, та банка има 14 милијарди активу и сада ће до краја године добити 15 милијарди динара субординираног кредита, разумете, она добија 100%, значи на оно што већ има и питање је стварно контроле. Оно што ми пратимо јесте следеће, ви сте вероватно заборавили да је 17.06.2010 године Бору из Фонда за развој додељено 66 кредита у износу од 122 милиона динара, 20.06.2010 десили су се и избори у Бору и ко је победио? Коинциденција да они који су преко Фонда за развој додељивали кредите да су остварили и најбоље резултате, значи то смо и могли да испратимо, сада преко пословних банака то је већ мало теже. Знате, ви не можете да уђете у УО и да тражите од њих информације, то је оно што је проблем. Иначе, председник ИО Српске банке господин Иван Маричић, а ви знате ко је тај господин, бивши директор трезора, некако је све повезано, то је једна ствар, ова друга ствар коју вам је господин Вучић причао, а то је да нема потребе за узимањем новца, од почетка године их пратимо. Значи, пратимо домаће обвезнице, оне које се емитују у динарима, пратимо обвезнице које се емитују у еврима и знате шта смо установили!? До овог тренутка обвезницама у динарима ми смо исплатили претходне обвезнице, такође смо покрили дефицит буџета и имамо 558 милиона евра из обвезница у еврима које су емитоване на домаћем тржишту и плус смо узели неколико кредита од Светске банке, од ЕУ, од банке Сосијете женерал, и негде у овом тренутку потенцијално на располагању имамо 1 милијарду евра плус ових 740 милиона евра или 1 милијарду долара. То је огроман новац, ви до краја године имате још 40 милијарди дефицита по ребалансу буџета што значи 400 милиона евра и још емитујете обвезнице. Па чему толико новца кад смањујете капиталне инвестиције?! Ало људи, задужујете нас, не може премијер да каже тиме смо олакшали финансирање дефицита буџета за следећу годину. То није истина. Иначе, СНС веома пажљиво прати шта се дешава и можемо да вам кажемо следеће, да само у првом кварталу следеће године значи 2012, шта се оставља у наслеђу следеће године, односно следећој Влади? У првом кварталу вам је потребно милијарду евра да обезбедите финансирање дефицита буџета, да обезбедите финансирање државе зато што су се задуживали дванаестомесечним, двадесетчетворомесечним обвезницама које долазе на исплату. Значи, они узимају паре и остављају проблеме будућој власти. Ја бих овде стао, можда господин Вучић има још нешто.

Александар Вучић: Хвала ја сам баш чини ми се добро употребио Фонд за развој,  јер тога што је било у Фонду за развој, какве такве контроле, у Развојној банци очигледно неће бити. Ми смо спремни да вам покажемо и предлог рабаланса буџета, издаци за капиталне инвестиције се смањују за 8 милијарди 51 милион 466 хиљада 332 динара. Дакле то је тачна цифра, па вас питам онда, а због чега смо се задуживали? Због чега? Да би Српска банка имала више новца да не зна како ће да потроши и да они у изборној кампањи тако могу да купују и људе или да ураде нешто за по неко место па да кажу морате да гласате за нас. Јел то смисао, а да се униште генерације и генерације које долазе после нас. Ово сам вам рекао да је функција 160 позиција, 621 дирекно, 15 милијарди предвиђено, иначе тога није било у Закону о буџету, а предвиђено је Предлогом о ребалансу буџета. Ето видите, то им је потпуно нова идеја, дакле о томе се нису изјашњавали кад је буџет усвојен, него је то сад синула некоме генијална идеја како и на који начин могу неконтролисано трошити новац. Изволите ако имате неко питање?

Новинар: Поводом одржавања геј параде, ваше мишљење?
Александар Вучић: Ако могу да вас замолим само да по том питању имаћемо конференцију у среду, четвртак и петак па ако могу тада ћу да вам одговорим, а рећи ћу вам зашто. Не зато што ми је проблем да вам данас кажем, јел ако то кажем људи ће од тога да направе вест, не мислим на вас, и зато вас просто молим, ево ја ћу у четвртак да се обратим тим поводом грађанима Србије и немам никакав проблем са тим, само вас молим због овога зато што је за нас ова тема од кључног значаја. Опростите, молим вас, дакле не избегавам у четвртак ћу вам рећи прецизан и став и све што мислим о томе иако смо се више пута о томе изјашњавали. Изволите?

Новинар: У којој мери мислите да су сад ова хапшења, не само када је реч у вези набавке вакцина већ и сва остала део политичке кампање, јер сте рекли да се то користи и да ће се новац користити и за куповину неких будућих гласова, да ли владајућа коалиција хапшењем купује неке гласове?
Александар Вучић: Ја сам правник, и увек је тешко говорити о таквим стварима зато што некада неког невиног грешком можете да оптужите да је крив што је злочин по себи, а и да погрешите да неког кривог амнестирате, али ћу себи дати за право да кажем да сам уверен да све што раде има само један циљ и једну сврху, а то је како мало дуже да задрже своје фотеље и ама баш ништа више и то су два мотива. Један мотив је како да дођу до још већег материјалног богатстава, а други је страх да се нека будућа истрага не поведе и против тих носилаца највиших државних функција.

Новинар: Е сад о некима смо, па и на вашем твитеру, видели да сте на неки начин прозивали власт да су саслушавали директорку, али да се на саслушању није нашла и власница Југохемије, можете ли да нам то појасните'
Александар Вучић: Можда сам себи дао превише слободе и зато то јесте један лични акт, али у сваком случају мислим да свако ко је у нешто умешан треба да одговара. Ако је за нешто одговоран Мишковић па нека он одговара, ако је за нешто одговоран Ђилас па нека за то одговара Ђилас, ако је за нешто одговоран Петровић нека он одговара. Немојте да одговарају неки баш који су, како бих рекао,  много ситни или ако је одговорна Форцан па нека она одговара, ако је дакле било ко из режима од Мишковића, Ђиласа, Петровића, овог или оног, боље да они преузму ту врсту одговорности. Немојте ви овде да дођете и да за моје речи или за нешто што смо ми овде радили да одговорност сноси господин Фатић. Дајте да ми сносимо одговорност. Господин Фатић ће да сноси одговорност за то да ли је добро урадио свој посао, али као је неко за нешто крив, није он крив, криви смо Николић и ја, пре свега.

Новинар: Међу овима које сте навели нема бившег министра здравља!?
Александар Вучић: Има и њега, опростите, случајно сам га заборавио. Обично имам проблем пошто људи мисле да постоје лица о којима не смем да говорим или нећу да говорим, па се увек потрудим да прво та имена поменем, да би свима било јасно да немам баш никакав проблем са тима, а данас је, некако ми се чини, и лако говорити о Томици Милосављевићу, па мислим да ће он бити један од мета и режима. При томе, не могу да кажем да није крив и одговоран. А само ако могу Вас, поштована Мила, да замолим да само овај део пренесете, ако треба остаће Дејан Миљковић са вама после конференције да вам то покаже у вези буџета, да видите у предлогу ребаланса да нам, као бога вас молим да нам две реченице објавите да буду показане зато што мислим да смо успели да пронађемо начин на који они огроман новац склањају, то није мало. Изволите ако имате још неко питање?

Новинар: Хоће ли од тих милијару да ставе ових 150?
Александар Вучић: То не знамо од којих ће пара да ставе, али ће да ставе 150 милиона. То је потпуно ново, уопште тога није било у Закону о буџету, а скинуто са капиталних инвестиција, а они кажу ми хоћемо да градимо Србију и хоћемо да Србија ради, али дакле, људи, јел ви знате шта ће бити 2016. године ако неко, било ко, буде хтео да влада Србијом. Тада ће, некако ми се чини, бити најгора година, навише градских и републичких кредита долази на наплату. Па стварно не знате шта да урадите, дотле су нас довели, а ни следећа 2012. није нам нимало добра. Значи, то је тако, ви погледајте пример, ви сте слушали приче наше и, извините завршавамо са тим, да ли је у праву, прича Вучић глупости око моста, а ми и даље нисмо чули колико кошта мост. Ако сте ви сазнали у међувремену, обавестите ме, а ја вам тврдим да никада нећете сазнати ни ви ни ја док се не промени власт. Зато што они знају да неко мора да сноси одговорност ако кажу, а не смеју да кажу јел је то огромна цифра, биће преко 600 милиона, али да манемо мост и приступне саобраћајнице. Причали смо о вртићима, кажу 30 вртића, само три изграђена, а остали знате шта је урађено - промењена столарија, или нешто друго, али за кредите људи, за кредите, ... па причате о школским књигама, па оне су узете на кредит, па платићемо значи пуну цену књига, па ћемо да платимо и камату за књиге, а мораћемо и да их вратимо необележене. Па ви то знате, истина је то се види кроз папире, то није тајна. Рекао је Вучић па је слагао или је слагао овај или онај, то имамо у папирима, имамо у завршном рачуну за 2010 годину. Све је узето на кредит, па замислите да ови момци свакога дана узму по кредит, једну мајицу, па морам да узмем сутра другу мајицу па ћу да узмем на кредит, па ко ће то да плати, од чега то да платимо људи?! Хвали се нормална власт у Словенији, пала Влада словеначка, а она је изградила 16 километара најмодернијег ауто-пута из буџета без динара кредита, па тиме се хвали нормална влада, да је успела да уштеди, да напуни порезима и другим фискалним наметима свој буџет, да изгради тај ауто-пут, да буде најмодернији у Европи, а да не узме ни динара кредита. А код нас још дођу на телевизију па кажу, премијер вам се хвали, па то је скандал, премијер Цветковић се хвали и каже - благо нама, продали смо дугорочне обвезнице за милијарду долара, по камати од 7,25% и умире од среће. Гледате и просто не верујете шта вам се у земљи дешава. Они заиста мисле да смо сви у овој земљи кретени, немам другу реч, заиста мисле да смо сви ми кретени. Питајте људе који су узели стамбене кредите како им је тешко данас да отплаћују, а ко ће да отплаћује оволике државне паре?! Шта ћемо ми то да урадимо па да можемо да враћамо и главницу и 10% камате?! Чиме ћемо ми то да се бавимо?! Па те банке које су откупљивале наше евро-обвезнице па оне немају уноснији посао по тој цени, једино да се баве дрогом и белим робљем. Где ћете да добијете бољи посао, 7,25%, кажите ми, само дрога и бело робље. Они су направили одличан посао и завили у црно Србију. Јел има нешто уносније сем дроге, белог робља или пословања са српском Владом, односно против државе Србије и грађана Србије, нема ништа. Само дрога и бело робље, ако је и то уносније, ово је сигурније, ако ништа друго.

Др Дејан Миљковић: Ако бих могао ја да се укључим, само кратко да вас подсетим да је Влада на почетку ове године, барем кад сам ја био на оном Економском самиту на Копаонику, рекла да се залаже за нов економски модел до 2020. а то је  8000 евра по глави становника. Не знам да ли ће 2020. бити у 1920. ако наставе овако, и са путевима и са железницом итд. Немојте да заборавите, то је онај модел сјајног развитка, сви да легнемо и да заспимо сада и да се пробудимо 2020.

Александар Вучић: Хвала вам свима. Све податке које смо ми сада говорили можете да погледате на папирима и да видите да је то званична документација. Све најбоље вам желим!