Вести

Обрадовић: Остварен велики помак на пољу реформе јавне управе

"Нови Закон о заштитнику грађана и Закон о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја биће значајна подршка јачању демократије у Србији и развоју нашег друштва", истакла је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић током састанка са шефом мисије Савета Европе у Београду Тобијасом Флесенкемпером.

Обрадовић је нагласила да је обавеза Србије, као земље кандидата за чланство у Европској унији, да ојача капацитете за осигурање независности и самосталности у раду Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, изразивши уверење да је Министарство, радећи на поменутим законима, дало свој допринос на путу реформи и европских интеграција.

На састанку је било речи и о Нацрту закона о референдуму и народној иницијативи који је у изради. Обрадовић је навела да би мишљење Венецијанске комисије на поменути Нацрт закона требало да буде достављено током наредног месеца, те додала да очекује да ће највећи део препорука Венецијанске комисије бити имплементиран у Нацрт закона који Министарство припрема. 

Флесенкемпер је Обрадовић известио о спроведеним активностима у оквиру пројекта "Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи – Фаза 2". Саговорници су констатовали да је досадашња сарадња током реализације обе фазе пројекта била изузетно успешна.

Напоменувши да је јачање капацитета јавне управе и администрације једна од кључних тачака преговора за чланство у Европској унији, Обрадовић је навела да је остварен велики помак на пољу реформе јавне управе, а све у корист грађана и привреде, и додала да је подршка Савета Европе Министарству од изузетног значаја.

 

 

 

Извор: Танјуг