Вести

Обрадовић: Подржаћемо иновативна решења у заштити животне средине

"Министарство државне управе и локалне самоуправе подржава различита, иновативна решења на локалу и подстиче локални стратешки развој у области заштите од климатских промена", истакла је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић на Првој седници Националног савета за климатске промене.

Обрадовић је присутне подсетила да је Министарство државне управе и локалне самоуправе, заједно са јединицама локалне самоуправе, активно сарађивало и са другим министарствима и међународним партнерима на реализацији пројеката који за циљ имају превенцију елементарних непогода изазваних климатским променама.

Обрадовић је додала и да Министарство, на основу  Финансијског уговора "Партнерство за локални развој" између Републике Србије и Европске инвестиционе банке, промовише пројекте којима се уводе планови управљања животном средином и друштвом на локалном нивоу. Обрадовић је навела да ће 33 ЈЛС у наредном периоду реализовати 35 различитих пројеката, чија је укупна вредност 30 милиона евра.

"Иако се суочавамо са многобројним изазовима, Министарство државне управе и локалне самоуправе ће наставити да активно учествује и пружа подршку јединицама локалне самоуправе у борби против климатских промена у земљи", нагласила је Обрадовић, изразивши очекивање да ће укључивање цивилног сектора у рад Савета допринети транспарентности процеса планирања борбе против климатских промена на националном нивоу.

 

 

 

Извор: Танјуг