Вести

Орлић: Народна скупштина озбиљно приступа реформама

У Дому Народне скупштине одржан је састанак председника посланичких група са новоименованим амбасадором Европске уније у Републици Србији, Емануелом Жофреом.

На почетку састанка, у својству представника посланичке групе ''Александар Вучић – За нашу децу'' која има апсолутну већину народних посланика, обратио се потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић.

"Гајимо утемељен ентузијазам и позитивна очекивања од сарадње са Вама. Пуноправно чланство у Европској унији је стратешки циљ број један, али када говоримо о оним циљевима који се односе на нешто ближе рокове, у овој години цела Србија очекује да забележимо приметан напредак на том путу и да се тај напредак манифестује кроз отварање два кластера ове године. То је више него реално, а са наше стране одавно припремљено на одговарајући начин", истакао је Орлић, говорећи о европским интеграцијама Србије.

Орлић је нагласио да  Народна скупштина Републике Србија са највећом озбиљношћу приступа реформама, што се огледа кроз промене Устава у области правосуђа, усвајањем Кодекса понашања народних посланика и редовним разматрањем извештаја независних тела на пленуму.

Одговарајући на питања шефа делегације Европске уније у вези са током међустраначког дијалога који се води на два колосека, Орлић је истакао да дијалог без посредства странаца добро напредује и да се ускоро очекује и коначни договор. Што се тиче другог колосека који се води уз посредовање представника Европског парламента на коме инсистирају странке бившег режима, суштинских предлога како је навео, нема, али добијамо потврде да су они који прете насиљем и уличним протестима и који уцењују Европски парламент ипак задовољни изборним условима у Србији. ''Доказ томе је њихова одлука да учествују на локалним изборима, који ће се одржати следећег месеца. Своју одлуку су званично саопштили данас'', нагласио је Орлић.

 

 

 

Извор: Танјуг